Между 2035 и 2040 г. трийсетина държави и шест водещи

...
Между 2035 и 2040 г. трийсетина държави и шест водещи
Коментари Харесай

Десетки държави и 6 компании се отказват от коли с вътрешно горене до 2040 г., но не и САЩ и Китай

Между 2035 и 2040 година трийсетина страни и шест водещи производителя ще се откажат изцяло от производството и продажбата на коли с мотори с вътрешно горене.

В цитираното от " Ройтерс " и " Ел паис " съглашение, което ще бъде официално подписано по-късно през днешния ден, се споделя, че участниците ще работят, с цел да може " всички продажби на нови коли да са с нулеви излъчвания на международно равнище към 2040 година и не по-късно от 2035 година на главните пазари ".

Обявеният проект по време на климатичната среща в Глазгоу, Шотландия, е следващото значимо, въпреки и с незадоволително подкрепящи го страни, съглашение в опитите за придържане към задачите на договорката от 2015 година за ограничение на стоплянето до 1.5 градуса по Целзий към 2100 година по отношение на доиндустриалните равнища.

В този проект транспортният бранш е основен, тъй като създава сред 20 и 25% от излъчванията по света, а към 90 на 100 идват от сухопътния трафик.

Кой още веднъж не е в съглашението

От Европа най-голямата присъединяваща се страна е Англия. На равнище Европейски Съюз обаче отсъстват огромни пазари като Германи, Франция и Испания за момента (присъединяването на Испания обаче не е изключено по принцип). Не са част от договореностите Съединени американски щати и Китай, сходно на.

Германия няма да подпише декларацията през днешния ден, защото към момента няма единодушие в държавното управление. В Берлин има консенсус, че само транспортни средства с нулеви излъчвания би трябвало да бъдат регистрирани към 2035 година, само че не и дали да се лимитира потреблението на мотори с вътрешно горене.

Източници на " Ройтерс ", осведомени със договорката, споделят, че спред автопроизводителите не са двата водещи в света - " Тойота " и " Фолксваген ".

Сред трийсетте, които ще показват пакта, са Канада, Индия, Нидерландия, Австрия, Дания, Норвегия и Чили. Според Англия, която също е зад самодейността, страни като Нова Зеландия и Полша следва да се включат.

" Ел паис " изрежда измежду подкрепящите пакта автоконцерни " Форд ", " Джеренар мотърс ", " Волво ", " Мерцедес-Бенц ", " Ягуар " и китайската BYD. Списъкът с страните, които се причисляват, в същото време сочи, че Европа е разграничена и по тази тематика.

Искането за тази стъпка, която би лимитирала колите на бензин, дизел и газ, както и хибридните, пристигна и от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Подобна концепция имаше от Европейската комисия, само че тя следва да бъе разисквана от страните в блока.

По-добри национални проекти и помощ за бедните страни

Климатичната среща в това време минава в спор за поддръжка на бедните страни и апел всички страни по света да подсилят националните си проекти за ограничение на излъчванията. Това става с публикуването от Организация на обединените нации на, с която би трябвало да завърши COP26 тази седмица и която следва да се разисква от участниците.

В нея влизат: - поощряване на богатите страни да усилят поддръжката за енергийния преход на бедните, с цел да стигне годишната помощ за тях 100 милиарда долара;

- бързи ограничения за реализиране на задачата в Парижкото съглашение за ограничение на стоплянето до 1.5 градуса - в това число бърз отвод от изкопаеми горива;

- апел страните да подобрят проектите, с които разказват по какъв начин ще се понижат въглеродните излъчвания до 2030 година, и да го създадат до края на 2022-ра.
Не е обезпечено, че декларацията ще наподобява тъкмо по този начин след края на договарянията.

Същевременно водачите са под напън от научната общественост да работят. Вчера бе оповестен още един отчет, съгласно който предстоящото стопляне на планетата този век доближава 2.4 градуса по Целзий.

Дори единствено при покачване от 2 градуса над 1 милиарда души биха били изложени на риск от рискови горещини съгласно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР