Между 2008 г. и 2021 г. Китай е отпуснал спасителни

...
Между 2008 г. и 2021 г. Китай е отпуснал спасителни
Коментари Харесай

Китай е отпуснал 240 млрд. долара спасителни заеми за страните от Един пояс, един път

Между 2008 година и 2021 година Китай е отпуснал избавителни заеми на стойност 240 милиарда $ на 22 разрастващи се страни, застрашени от несъстоятелност, оповестява " Франс прес ".

Това излиза наяве от изследване, в което се показва, че тази наклонност се е ускорила през последните години.

Почти всички средства са отишли в държави от самодейността " Един пояс, веднъж ", като Шри Ланка, Пакистан и Турция - най-вече страни с ниски и междинни приходи, които са получили китайски заеми за развиване на инфраструктурата.

Изследването е направено от основаната в Съединени американски щати изследователска лаборатория AidData, Световната банка, Харвардското учебно заведение " Кенеди " и Института за международна стопанска система в Кил. То демонстрира, че отпускането на избавителни заеми се е ускорило сред 2016 година и 2021 година, като в този интервал Пекин е отпуснал 80% от избавителните си заеми.

В целия свят държавите от " Един пояс, веднъж " са напрегнат, защото внезапно възходящата инфлация и лихвените проценти, допълнени от продължаващото влияние на пандемията от COVID-19, са навредили на способността им да изплащат задълженията си.

Отбелязва се, че избавителните ограничения разрешават на страните да удължат периода на заемите си и да останат платежоспособни.

По данни на Китай над 150 страни са се включили към " Един пояс, веднъж " - световен инфраструктурен план за трилиони долари, показан от президента Си Дзинпин преди 10 години. Пекин твърди, че самодейността цели да задълбочи другарските търговски връзки с други страни, изключително в развиващия се свят.

Критиците обаче от дълго време упрекват Китай, че вкарва страните с по-ниски приходи в дългови клопки, като им предлага големи и непостижими заеми.

В изследването се показва, че Китай е създал система за " избавяне по " Един пояс, веднъж ", която оказва помощ на страните получатели да избегнат банкрут и да продължат да обслужват задълженията си по плана най-малко в кратковременен проект.

Допълва се, че спрямо Международния валутен фонд и голямата ликвидна поддръжка, предоставяна от Федералния запас на Съединени американски щати, спасителните ограничения на Китай остават дребни, само че нарастват бързо.

Пекин се е насочил към ограничен набор от евентуални получатели, като съвсем всички китайски избавителни заеми са отишли в страни с ниски и междинни приходи от " Един пояс, веднъж " със обилни неизплатени задължения към китайски банки, излиза наяве от отчета.

Предупреждава се, че китайските заеми са по-непрозрачни в съпоставяне с други интернационалните кредитори от последна инстанция и постоянно се отпускат при междинен лихвен % от 5%, спрямо типичните 2% за заем от МВФ. Много от тези съглашения са така наречен " разсрочвания ", при които едни и същи краткосрочни заеми се отпускат неведнъж за рефинансиране на задължения с иден падеж.

През сегашния месец Китай се съгласи да преструктурира заемите си за Шри Ланка и по този метод разчисти пътя за спасяването на островната страна от МВФ, в чийто лист Пекин попада като максимален двустранен заемодател.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР