Между 200 хиляди и 300 хиляди българи са хронично зависими

...
Между 200 хиляди и 300 хиляди българи са хронично зависими
Коментари Харесай

Между 200 хил. и 300 хил. българи са зависими от алкохол или наркотици

Между 200 хиляди и 300 хиляди българи са хронично подвластни от алкохол или опиати. Мнозина злоупотребяват пробно. Няма и точна статистика за злоупотребяващите с психоактивни субстанции, с медикаменти, които са законно изписани. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Павел Павлов, основател и началник на Терапевтичния център “Само Днес ”.

Той е терапевт по зависимости, съветник и представляващ националната пациентска организация – “Конфедерация за отбрана на здравето ”, по въпроси, свързани със зависимостите. Работи със подвластни и техни близки от 2006 година. Създател е на Асоциацията за предварителна защита и лекуване на зависимости „ Само Днес “.

Павлов беше помолен да разяснява резултатите от последната акция на Министерство на вътрешните работи за пътна сигурност, в която всеки ден се откриват десетки водачи, злоупотребили с алкохол или опиати.

По думите му, казусът за страната е голям. Вероятно хора и от трите групи карат, карат тротинетки, мотори, колоездачи са.

Павлов уточни, че групата на злоупотребяващите с психоактивни субстанции, с медикаменти, които са законно изписани, мъчно може да бъде обхваната. На доста от листовките на тези лекарства има предизвестия: „ не работете с машини, не ги използвайте при шофиране “, само че употребяващите карат и работят, а с наличните средства, които имат правоохранителните органи, тези субстанции не могат да бъдат регистрирани, добави специалистът.

Попитан дали в нашето общество има приемливост към използването на алкохол, Павлов сподели, че от ден на ден хора считат, че единствено злоупотребата с противозаконни субстанции е сериозният проблем. „ Ако се огледа международната статистика, преди всичко с най-вече зависимости са законно изписани психоактивни субстанции, на второ място - цигарите, а на трето - зависимостта от алкохол. На първите три места са безусловно законни субстанции “, заключи терапевтът.

Законодателната ни система, обществото като цяло, се концентрира повече към противозаконните субстанции и това води до чувство у самите хора, които пият алкохол, че не е неправилно, че всички вършат по този начин, уточни Павел Павлов. По думите му, това е причина и за различен проблем – тези, които се " друсат ", имат чувството, че са над обществото, по този начин са по-интересни, значими, разнообразни, трансформира се в мода, изключително измежду най-младите.

Един човек със взаимозависимост повлиява на живота на приблизително четирима други

Пандемията от Коронавирус, обществената изолираност и работата от разстояние се отрази изключително тежко върху хората в риск от зависимости. Според изследване в 11 страни на Global Drug Survey от началото на предходната година, 43% от хората споделят, че са нараснали доста потреблението на алкохол, а 1/3 от експертите, работещи със подвластни, регистрират нараснала приложимост на наркотични субстанции, сподели Павлов.

Ситуацията в България не е доста по-различна. Асоциация за предварителна защита и лекуване на зависимости „ Само през днешния ден “ регистрира покачване на консултациите и поръчките за лечебна работа с над 50% единствено за последната година.

Има американски и съветски проучвания, че по време на рецесия, без значение от повода за рецесията – война или финансова, има внезапно нарастване на използването на разнообразни субстанции в обществото, това се възприема като метод за справяне с компликациите в живота, уточни терапевтът. По думите на Павлов в най-бедните пластове на популацията също има доста сериозен проблем със злоупотребата с психоактивни субстанции.

Темата за зависимостта обаче е доста по-голяма. По изявления на Hemfelt, Minirth и Meier всеки подвластен повлиява живота на приблизително 4 други индивида – негови родственици, близки, сътрудници. Това са хора, които са директно въвлечени в казуса и постоянно развиват признаци на така наречен съзависимост. Зависимостта може и да е персонална, само че страданието, до което води, е споделено, уточни специалистът.

Ние създадохме асоциацията „ Само през днешния ден “ през 2008 година с тази цел – да учим тези процеси, да подкрепяме предварителната защита, съответни способи на лекуване, смяна на законодателната система. Центърът го направихме след това, сподели Павел Павлов.

Ако погледнем едно семейство със подвластни, какво виждаме – зависимостта е хронично заболяване, цялото семейство се концентрира върху болния, това повлиява на живота на всички, уточни терапевтът.

Семейството стартира да обслужва неумишлено зависимостта. Има един миг на стигма, в който се отхвърля този проблем – „ на нас не може да ни се случи, това не може да стане в нашето семейство “. В някои случаи околните отхвърлят по-дълго този проблем от самия подвластен. След възприемането, стартира обгрижване на тези хора, като по този начин околните неумишлено подкрепят подвластния да продължи да злоупотребява, описа терапевтът. Често се сблъскват и с недомислията на здравната ни система, настройват си целия живот към тези хора, уточни още Павлов. По думите му всички живеят със боязън по какъв начин той ще отиде на работа, какви задължения е направил, родители по през целия ден търсят децата си къде са, какво вършат.

Ако пък има родител, който е в такова положение, децата му наложително развиват дисфункционално държание, сподели терапевтът.

По думите на Павлов това е една безкрайна верига от въздействие – в случай че подвластният работи, само че не си прави работата както би трябвало, негови сътрудници почват да го крият и да поемат отговорностите му, с цел да не бъде изпъден от работодателя.

Превенцията пести доста публични средства

Американците бяха пресметнали, че един $, вложен в предварителна защита, пести по-късно седем $ на обществото, сподели Павлов.

Според специалиста у нас през последните години доста неща са се случили в посока на позитивна смяна, употребяват се и модерни подходи, само че има още доста какво да се направи. Финансирането е „ на парче “, няма единна система, само че е почнала концепцията за такава – направени са наръчници, като обучителите на „ Само през днешния ден “ също имат заслуга за това, сподели Павел Павлов.

Има и опити за законодателни промени. В България за алкохол и за корист с опиати хората се вкарват в пандиза, само че там не се случва лекуването. В някои страни има доста съществени системи за лекуване в пандизите, а в други има избор, когато човек не е направил тежко закононарушение, което наложително изисква затвор, да избере – да влезе в пандиза или да отиде в център за лекуване, като се регистрира за стратегиите, през които минава, добави Павел Павлов. По думите му такива благоприятни условия има в Полша, в развитите европейски страни като цяло, в огромна част от американските щати.

„ В България се хващат хора, че буйстват, имат нападателно държание след корист с субстанции, затварят се в психиатрична клиника за избран интервал, оправят се краткотрайно рецесиите им, пускат се на открито и там не престават “, сподели терапевтът.

Центровете за лекуване на подвластни към момента нямат явен статут

По думите на Павлов към момента не е явен статутът на Центровете за лекуване на подвластни, дават отговор по закон на обществена услуга, а се водят като обществена активност, което води до заплащане на Данък добавена стойност и други затруднения, сподели експертът. Все още нещата са много комплицирани, само че положителната вест е, че вървим в позитивна посока, има направени доста промени, доста центрове за лекуване, добави специалистът.

Попитан скъпо ли е такова лекуване, могат ли по-бедни фамилии да си го разрешат, той сподели, че на процедура не могат, тъй като е доста скъпо. Нашият център е с 12 индивида личен състав, има разноски за храна, ток, всевъзможни други характерни услуги, уточни той. Налага ни се да събираме да събираме дарения, средства, които да подкрепят финансово затруднени хора, само че с тази рецесия това е невероятно да се направи, сподели Павлов.

Дори и тези хора да са имали пари, в случай че са забавили лекуването, постоянно те са натрупали задължения и когато признаят проблем, те към този момент нямат средства за разрешаването му, уточни терапевтът.

Според него и доста хора не знаят какво съставлява лекуването – те го виждат като „ дайте ми някакви медикаменти, сложете ми някакъв имплант “. Хората са подготвени да дават пари за несъответстващ способ на лекуване и има сътрудници, които, за жалост, злоупотребяват с това – като им споделят, че това е лекуване, добави Павел Павлов.

Ако зависимостта е хронифицирала, процесът по лекуване е доста дълъг, уточни специалистът. По думите му има хора, които се самоопределят като излекувани, в случай че сменят една взаимозависимост с друга – хероин с алкохол, да вземем за пример. Или стопират алкохола, а развиват взаимозависимост към бензодиазепини. Има такива, които идват в ужасно положение, натъпкани със законни субстанции, положение, каквото не съм виждал при други, злоупотребили с противозаконни, сподели Павел Павлов.

По думите му метадонът, с който се лекува на някои места, също се стопира по-трудно от самия хероин. Лекуването от време на време може да отсрочи самото лекуване, случват се и необратими процеси в мозъка, добави Павлов.

При актуалните младежи, които почват да използват от 10-14 години, има голям обществен проблем, не е мъчно толкоз самото лекуване на взаимозависимост. При тях проблем са обществените умения – безусловно ги учим отначало да могат да живеят, без да злоупотребяват, зави терапевтът.

Попитан за какво толкоз доста се е смъкнала възрастовата граница, той сподели, че повода от време на време е прекомерно обгрижване от страна на родителите, телевизия, филми и несъответстваща просветителна система.

Образователната ни система съвсем не учи на обществена подготвеност, учат се хиляди ненужни неща, а не се основават съответни умения за оцеляване в живота, съобщи той.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР