Между 200 хиляди и 300 хиляди българи са хронично зависими

...
Между 200 хиляди и 300 хиляди българи са хронично зависими
Коментари Харесай

Над 200 хил. българи са зависими от алкохол или наркотици

Между 200 хиляди и 300 хиляди българи са хронично подвластни от алкохол или опиати.

Това сподели Павел Павлов, основател и началник на Терапевтичния център “Само Днес ”, пред Българска телеграфна агенция.

“Мнозина злоупотребяват пробно.

Няма и точна статистика за злоупотребяващите с психоактивни субстанции, с медикаменти, които са законно изписани”, споделя Павлов.

По думите му, казусът за страната с пияните и дрогирани водачи е голям.

“Законодателната ни система, обществото като цяло, се концентрира повече към противозаконните субстанции и това води до чувство у самите хора, които пият алкохол, че не е неправилно, че всички вършат така”, уточни Павел Павлов.

По думите му, това е причина и за различен проблем – тези, които се “друсат”, имат чувството, че са над обществото, по този начин са по-интересни, значими, разнообразни, трансформира се в мода, изключително измежду най-младите.

Един човек със взаимозависимост повлиява на живота на приблизително четирима други

“Пандемията от Коронавирус, обществената изолираност и работата от разстояние се отрази изключително тежко върху хората в риск от зависимости.

Ако погледнем едно семейство със подвластни, какво виждаме – зависимостта  е хронично заболяване, цялото семейство се концентрира върху болния, това повлиява на живота на всички”, уточни терапевтът.

„ В България се хващат хора, че буйстват, имат нападателно държание след корист с субстанции, затварят се в психиатрична клиника за избран интервал, оправят се краткотрайно рецесиите им, пускат се на открито и там не престават “, сподели още той.

“Образователната ни система съвсем не учи на обществена подготвеност, учат се хиляди ненужни неща, а не се основават съответни умения за оцеляване в живота”, добави Павлов.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР