Между 2,5 и 3 милиона кубика дърва изгаряме за отопление

...
Между 2,5 и 3 милиона кубика дърва изгаряме за отопление
Коментари Харесай

Между 2.5 и 3 млн. кубика дърва се изгарят у нас за отопление всяка година

Между 2,5 и 3 милиона кубика дърва изгаряме за отопление всяка година сочат данните на Министерството на земеделието. Това е малко спрямо горските ресурси, с които страната разполага, само че е доста спрямо положителните практики в останалите европейски страни. В обстановка на енергийна рецесия българите все по-често обръщат взор към дървата като средство за отопление.

" Дървесната биомаса е от вероятните други възможности, защото е локален източник, възобновим източник, въглеродно безпристрастен. Ползването на тази дървесна биомаса е със съществени обичаи у нас. Тя заема главен дял във ВЕИ, в микса у нас. Такава е наклонността и в последните години. Продължаваме да употребяваме доста сериозен размер дървесина за отопление ", разяснява заместник-министърът на земеделието в оставка Валентин Чамбов.

Дървата за огрев заемат сериозен дял от добиваната у нас годишно дървесина. Чамбов акцентира, че сме измежду страните с най-нисък % употребявани дърва по отношение на запаса, с който разполагаме – над 700 милиона кубически метра.

" Ние употребяваме годишно под и към 1% от целия ресурс, много екстензивно употребяваме дървесина ", споделя той, представен от БНР.

При други форми на биомаса - брикети и пелети, получаваме по-висок % на успеваемост при изгарянето на дървесина, поради по-високия коефициент на потребно деяние на инсталациите за тях спрямо елементарните печки, посочи Валентин Чамбов. По думите му в последните години има взрив на производството на пелети у нас.

Чамбов уточни, че въз основа на шведския и финландския опит са създадени ограничения за енергийна успеваемост, които чакат своето приложение. Сред тях са промяна на инсталациите и прекосяване от локално – на едно домакинство, към групово отопление на цялостен блок или група къщи.

" Тук няма да мине без подобаващи тласъци към популацията – общински, на национално равнище - методът в северните страни в Европа още от 60-70-те години. И там е имало тласъци от страната, тласъци на общинско равнище. Трябва да вървим по този път. Държавата подкрепя построяването на такива съоръжения за групиране, понижаване на налозите ", твърди той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР