Между 19 и 24 години - в този период децата

...
Между 19 и 24 години - в този период децата
Коментари Харесай

Българските младежи: Зависими от родителите или самостоятелни по пътя си

Между 19 и 24 години - в този интервал децата би трябвало да станат финансово самостоятелни от родителите си. Поне това е мнението на участници в анкетата на Money.bg.

Според съвсем една четвърт от запитаните младежите би трябвало да си стъпят на краката след завършването на висше обучение (25 - 29 г.), а 7% дори са на мнение, че родителите би трябвало да спрат да устоят децата си чак откакто навършат 30.

16,3% са тези, които считат, че финансовата самостоятелност би трябвало да пристигна още на 18 години.
 Колко време родителите би трябвало да устоят децата си
Колко време родителите би трябвало да устоят децата си

Зависи коя от двете страни попитате

Поводът за анкетата ни е изследване в Съединени американски щати, което демонстрира, че представителите на Поколението Z (тези до 26 години) считат, че е обикновено да бъдат издържани доста по-дълго, в сравнение с техните родители, баби и дядовци намират за задоволително. По-слабо независими ли са младежите -днес и по-специално у нас? Как въздейства това върху вероятностите пред техните кариери, които в този момент занапред стартират?

Търси се лесното

18-25 година е интервалът, в който младежът би трябвало да стане самостоятелен - това счита и Десислава Николова, старши финансов анализатор в. Според нея обаче има съществено разминаване сред това, което би трябвало да се случи и това, което действително се случва.

" Моите наблюдения са, че младежите гледат да им бъде оптимално елементарно, разчитат на родителите си оптимално дълго, което ги прави подвластни във финансово отношение. Много постоянно избират да бъдат издържани и когато се сблъскат с това да стартират работа и да градят професионална кариера, техните упования и условия са доста високи и не дават отговор на това, което работодателят предлага. Това ги отхвърля - те избират просто нищо да не работят ", изяснява пред Money.bg Николова.
 Как да подобрим финансовата просветеност на цялото семейство?
Как да подобрим финансовата просветеност на цялото семейство?

Това е също толкоз значимо, колкото това да четеш, да пишеш и се оправяш с компютрите

Подобен мироглед усилва риска от кариерни провали и финансови " клопки " на всяка последваща крачка в живота.

Знание за цялостен живот

Причините за тази липса на мотивация би трябвало да се търсят много по-рано в живота. По думите на специалиста вярното отношение към парите се възпитава от най-ранна детска възраст. Затова и съгласно нея още на 4-5 години с малчуганите би трябвало да се приказва за това какво съставлява лихвата, за какво би трябвало да спестяваме и за какво вършим депозити.

" По отношение на учебната подготовка, моля за наложително образование по персонални финанси в учебните заведения, тъй като е в действителност доста необходимо. Финансите и вярното отношение към парите в следствие в доста огромна степен дефинира житейския път на индивида ", добавя Николова.
 Само 12% от младежите са финансово грамотни
Само 12% от младежите са финансово грамотни

Тревожни резултати

И дава образец - в случай че имаш построени още в детска възраст привички за ръководство на парите си, по-късно като възрастен ще преследваш своите цели без, да вземем за пример, да се окажеш в обстановка безогледно да теглиш бързи заеми и да рискуваш да затънеш в задължения.

По думите ѝ обаче все още до съвещания за финансово обмисляне прибягват не младежи, а хора на 35-40 години, които на този стадий стартират да се замислят за спестяванията си и за приходите, които ще имат на старини: " Мислим, че имаме доста време и съвсем никой юноша не се замисля каква пенсия ще получава ".

Пример в противоположната посока

Далеч не всички младежи у нас се носят по течението. Има стотици момчета и девойки, които още в ученическа възраст са се събирали, с цел да работят по личните си хрумвания дружно с хора от бизнеса и да се трансфорат в същински бизнесмени със лични започващи компании. Програмата " " се организира от 3 година, като през актуалната образователна година в нея вземат участие 650 деца от 33 града с 80 ментори от всички сфери.
 Снимка 618292
Източник:

Управляващият шеф на програмата Зорница Миткова разяснява пред Money.bg, че всички младежи, с които се среща, са с настройката да стартират да изкарват пари незабавно след завършването на учебно заведение, а също така множеството работят през лятото и дори през уикендите по време на образователната година - в фамилни бизнеси, като детегледачки и в заведения. Опитват да икономисват от джобните и да влагат парите в личностно развиване.
 Ученици стават бизнесмени благодарение на хора от бизнеса
Ученици стават бизнесмени. Ето по какъв начин

Гост на Money.bg е Зорница Миткова - уредник на програмата за развиване на стартъп културата измежду българските възпитаници - Teenovator

" Повечето възнамеряват да работят, до момента в който са в университета, а други имат ултиматум да стартират да се устоят след втори курс ", добавя тя. Ориентират се към специалности, които няма скоро да бъдат сменени от AI като дентална медицина или преподаване.

По думите на Миткова има и настройка младежите по-късно да оказват помощ на стратегии като " Тийноватор ". Вече има и план на гимназисти, който е ориентиран точно към подобряването на финансовата просвета на младежите у нас посредством образования, семинари и дори бордна игра - " ". Със сигурност ще има и други.

В същото време участниците в " Тийноватор " считат, че поколението им има доста повече благоприятни условия за развиване спрямо миналата генерация, само че " това по-скоро ги кара да се усещат комплицирани ", отбелязва Миткова.

И тук още веднъж идва ролята на възрастния, който освен те учи да управляваш рационално парите си, само че също така ти оказва помощ да намериш личния си път. Защото единствено тогава си в действителност подготвен за света на огромните.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР