Между 180 и 250 на сто увеличение за социалните работници

...
Между 180 и 250 на сто увеличение за социалните работници
Коментари Харесай

Между 180 и 250 на сто увеличение за социалните работници от 2022 г. |

Между 180 и 250 на 100 нарастване за обществените служащи от 2022 г.  планува план на Наредба за стандартите за възнаграждение на труда на чиновниците, осъществяващи действия по даване на обществени услуги, които се финансират от държавния бюджет. Той е качен за през вчерашния ден и е импортиран от отрасловия министър Деница Сачева. Срокът за разискване е до 31 октомври. 

С документа се дефинират минималните размери на главните месечни заплати на чиновниците в обществената сфера за всяка една от групите длъжности в процентно съответствие към минималната работна заплата за страната (МРЗ). 

Тези промени в заплатите би трябвало да влязат в действие от началото на 2022 г. 

Днес, по време на конференция за дълготрайна грижа за възрастните хора, проведена от БЧК, Сачева разяснява, че в случай че желаеме да имаме по-високо качество на обществените услуги, това значи да имаме и по-добре заплатени хора, които да работят в системата. 

Ето и част от измененията:

Индивидуалната съществена месечна заплата за ръководителите на обществени услуги като терапия, рехабилитация и образование за придобиване на умения не може да е по-ниска от 180 на 100 от минималната заплата.

За експертите, които са директно ангажирани с даването на тези услуги, се предлага минималното възнаграждение да е 160 на 100 от минималната заплата за страната.

За ръководители на центровете от фамилен вид за деца, възрастни, краткотрайно настаняване и така нататък, се предлага минималната заплата да е минимум 220 на 100 от най-ниското заплащане в страната. Специалистите, които дават тези услуги, ще получават минимум 190 на 100 от минималната заплата за страната.

Личните асистенти ще получават минимум 120 на 100 от МРЗ. 

Най-високи минимални размери на работните заплати се оферират за чиновниците, които дават интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа. За ръководители на такива услуги минималната месечна заплата не може да е по-ниска от 250 на 100 от откритата за страната минимална заплата. Тези, които дават здравно-социални услуги, ще получат 220 на 100 от МРЗ. Пряко ангажираните с обслужването на потребителите ще получат 160 на 100 от минималната работна заплата за страната. 

Регламентирано е също по този начин, че размерите на възнагражденията на главните експерти, осъществяващи действия по управление на обществени услуги, не могат да надвишават с повече от 30 на 100 размерите на възнагражденията на главните експерти, осъществяващи действия по даване на обществени услуги.

По данни на Агенцията за обществено подкрепяне сега над 16 000 обществени служащи са заети в услугите и се грижат за над 36 000 консуматори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР