Mежду 18 и 24 месеца дерогация за България ще поискаме

...
Mежду 18 и 24 месеца дерогация за България ще поискаме
Коментари Харесай

Искаме от ЕК поне 18 месеца отлагане за киселото мляко

Mежду 18 и 24 месеца дерогация за България ще желаяме от Европейска комисия по отношение на подаването на заявки за европейска отбрана на киселото мляко и други обичайни български хранителни артикули. Това сподели земеделският министър Румен Порожанов в отговор на депутатско запитване по време на парламентарния надзор.
За „ Монитор “ той разясни, че въпросното отлагане е належащо, тъй като на българските производители на млечни артикули, имащи регистрация в нашето патентно ведомство занапред им следва да подават претенции за отбрана на наименованията. По думите му става дума за 13 продукта като измежду тях са обичайните - българско кисело мляко, българско бяло саламурено сирене (краве, овче и биволско), български кашкавал, лютеница „ Първомай “.
Порожанов осведоми депутатите, че от 2007 година до момента в земеделското министерство са подадени 4 заявки за Защитено название за генезис и Защитено географско напътствие за обичайно наши храни и 7 заявки за включването в европейския указател на артикули с обичайно характерен темперамент. „ Два от продуктите - Горнооряховски суджук и Българско розово масло към този момент са вписани в европейския указател като предпазени географски инструкции. По отношение на храните с обичайно характерен темперамент имаме вписани 5 продукта - филе „ Елена “, луканка „ Панагюрска “, роле „ Трапезица “, кайзерован врат „ Тракия “ и пастърма „ Говежда “.
Останалите 2 заявление се преглеждат сега на национално равнище за луканка „ Троянска “ и суджук „ Търновски “. Заявлението за предпазено название за генезис за „ Странджански манов мед “, сполучливо мина националната процедура и беше изпратено за разглеждане от Европейска комисия, която предложи редакция в него.
Следващият стадий е обява от страна на Брюксел на редактираното заявление в формалния вестник на Европейски Съюз за даване право на несъгласие на равнище на равнище и Европейски Съюз и трети страни. Заявлението за регистриране на месо от Източно-балканска свиня като предпазено название за генезис беше прегледано от МЗХГ и до групата заявители са изпратени забележки и се чака техният отговор.
Относно другите 2 заявки за луканка „ Троянска “ и суджук „ Търновски “ съответните производители са в развой на анализиране на микробиологичните индикатори на продуктите с цел да се обединят към общи параметри в заявката “, изясни земеделският министър.
Той напомни, че българското кисело мляко няма отбрана по европейската скица, а по Закона за марките и географските означения, която е обособена и самостоятелна от тази на Европейски Съюз. По нея Патентното ведомство поддържа указател, само че мнението на Европейска комисия е, че страните не могат да поддържат такава паралелна скица и за това министерството на стопанската система е направен план за смяна на закона.
С него ще се приключи регистрацията на земеделските артикули и храни в държавния указател. Порожанов посочи, че съгласно европейското законодателство национална отбрана може да има за артикули, чиито заявки са минали националната процедура и са изпратени за разглеждане в Европейска комисия и към този момент на тези условия отговоря единствено „ Странджанският манов мед “, само че производителите му не са декларирали искане за краткотрайна протекция.
Според министъра към този момент на тези условия отговоря единствено „ Странджанският манов мед “, само че производителите му не са декларирали искане за краткотрайна протекция. „ Министерството работи да не се допусне загуба на добити права на артикули от държавния указател, до момента в който засегнатите храни като българското кисело мляко не се впишат в европейския “, сподели още той.
Министърът добави, че с изключение на да запазим марките би трябвало да запазим и качеството и напомни за подготвяната възбрана в една мандра да се създават млечни артикули и имитацията им с потреблението на хидрогенизирани растителни мазнини. По думите му всеки производител би трябвало да избере какво да прави.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР