Между 120 и 150 евро на мегаватчас ще струва цената

...
Между 120 и 150 евро на мегаватчас ще струва цената
Коментари Харесай

Най-добре китайците да изградят новите реактори на АЕЦ „Козлодуй“, смята експерт

Между 120 и 150 евро на мегаватчас ще коства цената на тока от 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „ Козлодуй “ . Това са прогнози на Американската капиталова банка. Тя дава прогноза на изгражданите нови източници. Според тях, в случай че се направи в Щатите нов нуклеарен реактор като този, който ще се прави у нас, ще коства сред 11 и 17 милиарда $ и ще коства като сила сред 120 и 150 евро на мегаватчас. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ енергийният специалист проф. Георги Касчиев.
В нашите планове се залага напълно безпричинно една доста ниска стойност на първичните разноски. Първо се говореше, че един реактор ще коства 5-6 милиарда $, в този момент 15-16 милиарда $ за двата. Много е мъчно да се съчетае това с известните обстоятелства.
проф. Георги Касчиев, енергиен специалист

Само два такива реактора има приключени в Щатите и те костват 30 милиарда $ . Ако се вземат поради тези действителности надали може да се допусне, че в България, където нямаме никакъв опит с тези реактори, ще можем да достигнем цена, която е 2 пъти и половина по-ниска. Просто ми наподобява необикновено това “, уточни специалистът.

Има разнопосочно говорене по стартовата дата на тези блокове . Някои оптимисти споделиха, че до 2030г. ще е изработен, след това се заприказва за 2032г., държавното управление одобри график за 2033г., а Народното събрание за 2035-а “, означи проф. Касчиев.
Няма аргументация да се купят тъкмо в този момент тези реактори, само че този въпрос няма по какъв начин да не опре до базата на финансиране. Защото най-малко 2/3 от нужните средства би трябвало да дойдат от заеми. Банките, когато финансират тези планове, желаят изясненост за връзките сред сътрудниците и по какъв начин тези пари ще бъдат върнати с облага на техните акционери.
проф. Георги Касчиев, енергиен специалист

„ На тази фаза планът може да рухне, тъй като не знам по какъв начин ще съумеят да убедят, че план, който коства 30 милиарда $ в Съединени американски щати, тук ще коства 2 пъти и малко по-евтино. Не знам. Ние в този момент имаме задоволително енергийни източници, само че отвън нашите граници се предлага по-евтина сила и ние я купуваме “, разяснява проф. Касчиев.

Китайците са най-сигурният сътрудник по построяването на тези реактори , тъй като те построиха 4 такива реактора AP1000, действително там са издигнати най-вече такива реактори. Корейците, които са определени, не си припомням да са строили плановете в Съединени американски щати на двата реактора, които са построени там “, сподели още енергийният специалист.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР