Между 10 и 15 % от избирателите ще вземат своето

...
Между 10 и 15 % от избирателите ще вземат своето
Коментари Харесай

Възможни са драматични промени в прогнозните резултати за изборите, застраховаха се социолози

Между 10 и 15 % от гласоподавателите ще вземат своето решение преди самия избор, застраховаха се водещи социолози 

Възможна е трагична смяна в изборния резултат, предизвестяват двама водещи социолози - Добромир Живков от " Маркет линкс " и доцент Петър Чолаков от Института по социология и философия на Българска академия на науките. Засега част от проучванията дават минимална преднина на ГЕРБ-СДС, а други на ПП-ДБ. Почти всички, без " Медиана " предвиждат, че в 49-ото Народно заседание ще влязат 5 политически сили. 

Днес обаче Живков и Чолаков прецизираха, че е доста допустимо да има трагична изненада, тъй като съгласно проучванията им сред 10 и 15 % от гласоподавателите щели да вземат своето решение и ще се насочат към избрани политически сили в последните дни преди самия избор.

Има и отмалялост, и пренасищане у хората от пет следващи кампании за предварителни парламентарни избори, счита Живков.

" Изглежда, че обществото се политизира. Имаме справедливи данни за това, измерени през заявената подготвеност за гласоподаване в идните избори, която нараства през последните месеци, изключително сред януари и февруари. Предстои да забележим за март, директно преди изборите. Хората още веднъж отварят ушите си за политическата акция. Това са хора, които разсъждават за това накъде да тръгне страната, какъв да бъде техният избор. Те не вземат изключително рационални решения, но има реполитизация в обществото, даже през тази акция, макар че тя е пета подред за две години. Интересуват се и влизат в политическите тематики, които им се оферират ", разяснява Добромир Живков. 

Според доц. Петър Чолаков от Института по социология и философия на БАН хората постоянно работят прочувствено, след което намират рационални доводи, с цел да обосноват своето решение:

" Песимист съм, че хората вършат причинно-следствената връзка, че нещата в страната се случват с помощта на тях и по тази причина да отидат да гласоподават. Много е омръзнало на хората и това, че за две години отиваме на пети избори. И то след седмица следва следващата мотика, която ще настъпим ".

Той изрече догадка, че за да има от вота на 2-ри април различни резултати от тези на предходните избори, би трябвало или " сегашните играчи внезапно доста да се разхубавят и някакви невероятни послания и нови тези да ни показват, или страхотни кавги да ги споходят, или да се появят някакви нови харизматици ":

" Предлага ни се същото. Знаем дефиницията за полуда каква е - правиш едно и също, а очакваш друг резултат ", сподели доцент Чолаков.

По думите на Добромир Живков обществото още не е взело решение дали  " да се върви напред, по-прогресивно ", или  " да се върнем при стабилността ", каквито оферти дават двете огромни политически обединения, борещи се за първото място на предварителните парламентарни избори:

" Затова ще имаме още избори. Спекулативно е дали ще са две в едно с локалните през есента, или дружно с европейските избори следващата година. Вотът на 2-ри април ще е следващият промеждутъчен резултат, който ще премери кое от двете течения в българското общество стартира да взема някакъв превес ".

Доц. Петър Чолаков подчерта, че купеният и следеният избор имат значение:

" Търговията с гласове ще окаже влияние изключително когато има фотофиниш, когато са доста близки резултатите сред първия и втория. По отношение на хартиената бюлетина търговците на гласове имат към този момент експертиза и направени практики ", добави той.

Войната на Русия в Украйна е тематика, която активизира и остава извънредно основна, разясниха анализаторите.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР