Междинните избори насред мандата на действащия президент ще подскажат съдбата

...
Междинните избори насред мандата на действащия президент ще подскажат съдбата
Коментари Харесай

ЗАВРЪЩА ЛИ СЕ ТРЪМП? Междинни избори в САЩ

Междинните избори посред мандата на настоящия президент ще подскажат ориста на Белия дом и ще повлияят на посоката, по която ще поеме Съединени американски щати. Американците ще гласоподават за нова 435-членна долна камара на Конгреса, за една трета (35 места) в Сената, за 36 губернатори, както и за щатски сенатори, кметове, шерифи и съдии и на локална почва.

Ще се проведат плебисцити за абортите, трудовото законодателство и други А самите избори (по традиция) ще са референдум за това по какъв начин се е справил до момента президентът с властта и какви са възможностите му за вота през 2024 година Големият въпрос е ще бъде ли обнадежден Доналд Тръмп да се кандидатира отново за Белия дом. А още по-големият – какъв избор ще направи суверенът сред две диаметрални философии и двама водачи, и двамата – непопулярни, написа в. “Вашингтон пост ”.

Сега демократите държат болшинство от 1 кресло в Сената и 9 в Камара на представителите. Макар и незначително, то разреши на Байдън да прокара закони за битка с климатичните промени, контрола върху оръжията, вложенията в инфраструктура, против детската беднотия. Но това преимущество елементарно може да се изпари – статистиката демонстрира, че ръководещата партия съвсем постоянно губи Конгреса на междинни избори. При това рейтингът на президента е невисок - върти се към 40%. Инфлацията бие връх от 40 година насам, а обуздаването на престъпността и  имиграцията, укрепването на границата с Мексико, контролът над разноските са слаба страна на президента и мощна на републиканците.

Ако демократите изгубят болшинство в едната или двете камари на Капитолия, мъчно ще прокарват своите закони. В отговор президентът ще прибягва до несъгласие, с цел да блокира консервативни начинания за абортите, имиграцията, налозите. Управлението ще зацикли и той ще стане “куца патица ” или, другояче казано, ще бъде властово стеснен.

Провал за Джо Байдън ще се изтълкува като нов знак за политическата му и физическа отпадналост. Ще се ускори натискът в партията през 2024 година настоящият президент да отстъпи пред различен партиен  претендент, което се е случило единствено един път в модерната история, сочи Би Би Си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР