Механизмът за сътрудничество и проверка, с който ЕК наблюдаваше състоянието

...
Механизмът за сътрудничество и проверка, с който ЕК наблюдаваше състоянието
Коментари Харесай

ЕК сваля проверките на законността у нас

Механизмът за съдействие и инспекция, с който Европейска комисия наблюдаваше положението на законността в България и в Румъния, ще бъде преустановен, съобщи Българска телеграфна агенция. Европейската комисия подхваща стъпки по окончателното прекъсване на наложения през 2007 година механизъм, с който реагира на терзанията на огромна част от страните членки, свързани с корупцията, проведената престъпност и укрепването на правосъдната система. София и Букурещ са изпълнили в задоволителна степен отговорностите си и наблюдението ще продължи по общия механизъм, въведен за всички страни от Европейски Съюз с годишните отчети за върховенството на закона.
Европейска комисия показа новото издание на документа. Европейската комисия не следи прогрес по законодателството, обвързвано с активността на Инспектората към Висш съдебен съвет и политическото въздействие над него и състава му. Все още липсват ограничения за обезпечаване на честност на висшите чиновници.
Отчита се прочут прогрес при ограниченията против корупцията в бюджетната администрация, в това число в полицията и правосъдната власт, само че не и при следствията, наказателното гонене и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта. 
Положително се правят оценка състезанията за повишение на съдии и за отбягване на тяхното дълготрайно командироване, както и подобряването на прозрачността в обезпечаването на държавна реклама в медиите.
Отбелязва се, че България към този момент лишава поданството на непознати вложители при неспазване на закона, както и че е престанала да издава " златни " паспорти против вложения.
Европейска комисия предлага България да одобри законодателство за отбягване на дълготрайното командироване на съдии за запълване на свободни места, да продължи да усъвършенства работата на Инспектората към Висш съдебен съвет, следствията и постигането на дефинитивни присъди за корупция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР