Механизмът за контрол на главния прокурор влезе в пленарна зала

...
Механизмът за контрол на главния прокурор влезе в пленарна зала
Коментари Харесай

На първо четене: НС прие Националното следствие да може да разследва главния прокурор

Механизмът за надзор на основния прокурор влезе в пленарна зала с промени в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуален кодекс. Със 166 гласа " За " Националното разследване беше извадено от шапката на Прокуратурата на първо четене. Предложението на партия " Възраждане " планува шефа на Националното разследване да може да проверява основния прокурор. Последва спор за мястото на следствието и кой е отговорен за това да е подчинено на прокуратурата.

Цвета Рангелова, " Възраждане ": " Предлагаме фигурата на проверяващ основния прокурор това да бъде шефът на Националната следствена работа, който краткотрайно да придобива качеството изпълняващ длъжността прокурор по следствие против основния прокурор и неговите заместници. Следователите са магистрати, за разлика от проверяващите служители на реда и като такива и по Конституция са самостоятелни магистрати и могат да упражнят дейно следствие във връзка с тримата огромни в страната ".

Мирослав Иванов, " Продължаваме Промяната ": Вие не оферирате нищо новаторско от актуалното състояние, за което българската страна е толкоз подложена на критика. И ще ви кажа за какво - може би не сте видели член 129 алинея 1 от Конституцията, който споделя, че следователите се назначават от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Може би не сте видели и член 30 алинея 5 т. 17, която показва, че прокурорската гилдия избира и освобождава шефа на Национална следствена служба ".

Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС, ръководител на правната комисия в Народно събрание: " Възраждане " в действителност оферират нещо новаторско. И новаторското, което предлага " Възраждане " и за което ние сме разсъждавали също, е въпросът какво е станало със следствието. Ние, сътрудници, в случай че забелязвате, от години приказваме единствено за следствия и се чудим на кой орган какви проверяващи функционалности да вменяваме ".

Бойко Рашков, ПГ на " Продължаваме Промяната ": В същината на това послушание се крият такива дълбоки негативи, които никой не вижда, защото те не са на повърхността. Унищожи се самодейността на проверяващите органи с това покоряване на прокурорите ".

Йордан Цонев, Движение за права и свободи: " Уверявам ви, давам ви честната си дума, че всичко това ставаше по един и същи метод. И самият механизъм беше натрапен па един и същи метод. От един кръг, който получи своята легитимност и мощ от това, че приватизира евроатлантическите хрумвания в България. И получи своята мощ и легитимност от нашите европейски сътрудници. Соча към вас, не тъй като вие сте кръга, само че тъй като вие сте едно от прокситата на този кръг ".

Христо Иванов, " Демократична България ": " Има един кръг, който е превзел целия свят. Целият свят слуша този кръг, не слуша вас. И отчетите от Европейска комисия се пишат от този кръг, и Венецианската комисия и тя, този кръг. И съюза на съдиите, и ние сме проксита. И тъй като си говорихме за Селинджър неотдавна с вас, един различен роман ще ви изтъквам: " По-високо било то, майстори ".

Йордан Цонев: И тъй като желаете да си служим със заглавия на разкази, ще ви кажа: Това, което желаете и това, което говорите по заглавието на един различен роман: " Нещо като цвете, нещо като нож, нещо като нищо друго на света ".

Корнелия Нинова, " Българска социалистическа партия за България ": Отделянето на Следствената работа като самостоятелен орган ще подсигурява по-добрата работа, по-обективната, без зависимости и с действителен резултат. Ето за какво ние този закон ще го подкрепим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР