Механизъм за подпомагане на потребителите на природен газ в България,

...
Механизъм за подпомагане на потребителите на природен газ в България,
Коментари Харесай

Газовият сектор поиска държавна подкрепа за потребителите си

Механизъм за подкрепяне на потребителите на природен газ в България, улеснен достъп до хранилището в Чирен и стимулиране на частните мрежи за сметка на " Булгаргаз " желаеха в обща декларация от Българска асоциация " Природен газ ", Българската газова асоциация и Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород.

" Считаме, че обществото заслужава да бъде осведомено, че електрическата сила за битови потребности и топлинната сила са мощно субсидирани артикули. Субсидията е скрита в " характерен метод " при ценообразуването от Комисията за енергийно и водно контролиране и облагодетелства едни консуматори на последна сила за сметка на други. За природния газ сходен метод не се ползва ", пишат от газовия отрасъл, като назовават " Топлофикация - София " " неефективно сдружение ", което коства на всички нас над 1,5 милиарда лв..
 КЕВР утвърди повишаването на газа с 22 %
КЕВР утвърди повишаването на газа - ето с какъв брой

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка

Затова и създателите на декларацията приканват енергийния министър да извърши обещанието си за ограничения за " цялостното компенсиране на разликата сред настоящата контролирана цена на газа и 100 лева./МВтч ".

Пазар с държавен хегемон

Според газовия отрасъл " Булгаргаз " е " любимец " на всички министри на енергетиката, въпреки да е " компания, която няма никакъв интерес от развъртян и свободен пазар на природен газ ". В декларацията се дава и образец с потреблението на природен газ в България, Гърция и Турция през 1992 година и 2022 година, от който се вижда, че нашите южни съседки усилват в пъти потреблението си, до момента в който у нас спадът е двоен.

" Булгаргаз " ще желае цена на газа за февруари, с 24% по-ниска от януарската

Окончателното предложение ще бъде подадено на 1 февруари

" Ако не беше търсенето, основано в сегмента " Разпределение на природен газ " в България посредством напълно частни вложения на членове на нашите асоциации, газовият ни пазар щеше да е още по-незначителен ", пишат създателите на декларацията. Затова те упорстват за " ограничение на пазарния дял на " Българгаз " ЕАД до допустим за обществото най-малко ".

Освен това в декларацията има и апел за " заслужено систематизиране на опциите " на вместилище " Чирен ", както и обезщетителен механизъм за нагнетения там газ от частни компании: " Сигурността на снабдяването е значима цел, само че не може да бъде безвъзмездна за обществото услуга или още по-малко за сметка единствено на най-отговорните компании на пазара ".

Агресията към газа

Според организациите от газовия отрасъл Министерството на енергетиката, КЕВР и Народното събрание прокарват политика на " наложително понижаване на търсенето на природен газ " и затрудняване на партньорството с ВЕИ бранша, " което сигурно разчиства път за екологична мръсна електрическа и различен тип сила ".

" На всички е ясно, че енергетика, основана напълно на ВЕИ, е химера и ще остане такава през идващите 100 години, най-малко! (...) Нека ви напомним, че газификацията на един милион семейства ще спести повече излъчвания на въглероден диоксид от възможното затваряне на въглищната енергетика в страната ", пишат от бранша.
 Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ще построява фотоволтаичен парк за произвеждане на " зелен " водород

Цялата инвестиция е за над 100 милиона лв.

Те означават, че цялата им мрежа е в техническа подготвеност да транспортира обилни количества водород в примес с природен газ " и това е най-ефективният и директен път към реализиране на задачите на въглеродната индиферентност ". Затова и упорстват за комплекс от ограничения за стимулиране на газификацията.

Ако не видят смяна в отношението на страната, създателите на декларацията заплашват с " многочислени тъжби и каузи пред съответните способени институции ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР