Медта и стоките от мед продължават да са движеща сила

...
Медта и стоките от мед продължават да са движеща сила
Коментари Харесай

България за пръв път изнесе стоки за над 25 млрд. лв. за половин година

Медта и стоките от мед не престават да са движеща мощ на растежа на българския износ както към трети страни, по този начин и към Европейски Съюз.

25.1 милиарда лева е цената на българския износ за интервала януари-юни 2017 година, което е с 15.8% повече по отношение на година по-рано. Още по тематиката
Увеличението се дължи значително на повишаване на цените на борсовите артикули

Поевтиняването на металите намали приходите на фирмите в бранша, само че облагите са по-добри

Анализаторите са на разнообразни отзиви по какъв начин ще върви цената на петрола до идната година

Темата на новия брой на " Капитал "

Бумът в износа на България продължава, като за първата половин година фирмите са продали в чужбина артикули за над 25 милиарда лева, което е с 16% повече от постигнатото през полугодието на 2016 година Ако наклонността се резервира, страната може да сложи връх и през 2017 година за първи път да бъдат изнесени артикули за над 50 милиарда лева, защото второто полугодие по традиция е по-силно.

След регистрирания през май рекорден растеж българският експорт продължава да се повишава и през юни, въпреки и с по-бавен ритъм по отношение на предходния месец. За летния месец продажбите на български артикули в чужбина порастват с 16.3% на годишна база, като това се дължи на по-силна търговия както със страните от Европейски Съюз, по този начин и с страни отвън съюза. Основната причина за растящата търговия към трети страни през юни са най-вече продажбите на тръби, оръжия и артикули от мед. От друга страна, горивата, които през последните месеци бяха мотор на растежа, стартират да го дърпат надолу вследствие на спад на интернационалните цени на петрола през май и юни. И до момента в който подробна разбивка за Европейски Съюз ще бъде оповестена идващия месец, такава е налична към май. Тя демонстрира, че мотор на нарастването са най-вече стоките от мед, които порастват от повишаване в размерите и по-високите котировки на метала, както и машините и частите за тях.

От общо изнесените артикули за 25.1 милиарда лева от началото на годината малко над 16.3 милиарда лева, или 65%, са към Европейски Съюз, а останалите - към трети страни. Силният растеж е ненапълно непредвиден, защото прогнозите бяха той да пораства постепенно, а стопанската система да се движи повече от вътрешно ползване. Реално се случват и двете: на открито се продават повече артикули, само че пък вносът се усилва даже с по-бърз ритъм - с 18.8% по отношение на същия интервал на 2016 година

Юни: месецът на металите

Главната причина за покачването на износа към трети страни са стоките от чугун, желязо и стомана, къдетo нарастването способства с 9.7 пр.п. към растежа за юни. А по-конкретно растежът е на тръби с кръгло сечение (заварени или нитовани) - предходната година продажбите на стоката са били едвам 12.9 млн. лева, само че към края на полугодието тази година сумата към този момент доближава близо 223 млн. лева, като 123 млн. лева са регистрирани единствено през май.

Друг основен фактор за растежа е познатата категория " характерни артикули ", от които приносът към нарастването за месеца е 6.3 пр.п. Справка със Стандартната външнотърговска подредба (SITC) демонстрира, че в групата попадат оръжия и муниции, печатни издания, други пластмасови продукти, творби на изкуството. Оръжейният бизнес в България изживява взрив през последните две години, а прогнозата е оборотите да се запазят толкоз високи най-малко още 4-5 години.

Растежът на износа се дължи и на цветните метали и по-конкретно на медта. Приносът на продажбите към трети страни на мед и произведения от мед доближава 4.4 пр.п. Има две аргументи за нарастването - по-високите цени на интернационалните пазари и растежът в количествата. От друга страна, горивата, които през последните месеци бяха един от моторите на нарастването в експорта, през юни дърпат растежа надолу - приносът им е негативен в размер на 6.3 прочие п. И тук фактор са интернационалните цени - петролът поевтиня доста към края на полугодието в резултат на по-силно предложение от страни като Съединени американски щати, Либия и Нигерия, като по този начин падна под цената си от юни 2016 година В същото време и количеството, което България е изнесла към трети страни, понижава - с 14.7% на годишна база.

Европейски Съюз: повече мед и машини

Ефектът от по-ниските цени на петрола е забележим и в данните за износа към Европейски Съюз през май. Макар приносът на горивата към момента да е позитивен (2.7 пр.п.), той се дължи на тройно по-високите количества, продадени в страните членки, до момента в който приблизително цените на петрола паднаха с 4.4% през май по данни на МВФ. Стойността на продажбите нараства с 65.6 млн. лева на годишна база, като по този начин доближава 124.7 млн. лева Европейски Съюз е релативно по-малък пазар за този тип българска продукция, което е още една причина за скромния принос.

Медта обаче продължава да движи растежа с принос от 8.7 пр.п. И тук факторите са както количествени, по този начин и ценови. Повече от двойно е нарастването на стоките от цветния метал, продадени в страните от Европейски Съюз. В композиция с по-високите цени сумата от продажбите доближава 304.2 млн. лева през май. За съпоставяне, през същия интервал на предходната година цифрата е 95.2 млн. лева

Значителен фактор за растежа през май са и продажбите на машини, апарати и елементи, в това число и електрически. Общо тe се усилват с над 80 млн. лева до 591.1 млн. лева за месеца на годишна база.

Топ дестинациите: Германия и Турция

Близо четвърт от продажбите на български артикули отвън евросъюза са се осъществили в Турция - главният търговски сътрудник на България измежду страните отвън Европейски Съюз. Сумата на експорта към южната ни съседка доближава 2.1 милиарда лева от началото на годината, като за същия интервал на 2016 година цифрата беше малко над 1.8 милиарда лева Доста след Турция се подрежда Китай с 609.1 млн. лева, а на трето място застава Русия с 585.2 млн. лева През последните два месеца продажбите на български артикули в Русия набъбнаха двойно по отношение на сумите, регистрирани до април. По този метод страната измести Египет от третото място през май, а разликата продължава да се усилва, сочат данните на Национален статистически институт.

Основната дестинация за българския експорт от страните в съюза към май продължава да е Германия. Там продажбите са с 19.7% по-високи по отношение на регистрираните през първите пет месеца на предходната година, като по този начин сумата доближава близо 2.9 милиарда лева Вторият по величина търговски сътрудник на страната в Европейски Съюз е Италия, където цената на изнесените артикули спада със 109.4 млн. лева по отношение на 2016 година до 1.7 милиарда лева На трето място се подрежда Румъния, където продажбите са на стойност 1.6 милиарда лева - с 3.1% повече по отношение на година по-рано.

През първите шест месеца на 2017 година импортираните в страната артикули надвишават изнесените с 1.1 милиарда лева, като по този начин комерсиалното салдо остава на минус. За съпоставяне, година по-рано разликата също бе негативна, само че доста по-малка - 433.7 млн. лева Причината за нарастването е по-силният импорт тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР