Медийният магнат Рупърт Мърдок поднови критиките си срещу Google и

...
Медийният магнат Рупърт Мърдок поднови критиките си срещу Google и
Коментари Харесай

Мърдок: Алгоритмите на Facebook и Google делеч не са обективи

Медийният магнат Рупърт Мърдок възобнови рецензиите си против Гугъл и Фейсбук по време на тазгодишната среща на акционерите на News Corp като упрекна софтуерните колоси, че пробват да заглушат консервативните гласове, съобщи Ройтерс. Мърдок също по този начин прикани за „ забележителна промяна “ в бранша.

Компаниите от Силициевата котловина са чест обект на офанзиви от 90-годишния Мърдок, който от години подлага на критика Гугъл, че употребява новинарски публикации без да заплаща за това, както и Фейсбук за това, че не обезпечава съответно заплащане за издателите.

Мърдок продължава с офанзивите, макар че по-рано тази година News Corp завоюва разногласията си и с двете компании и те се съгласиха да заплащат за наличието на медийната група в Австралия.

„ От доста години нашата компания води световните диспути за Big Digital. Това което видяхме през последните няколко седмици по отношение на практиките на Фейсбук и Гугъл сигурно акцентира потребността от забележителна промяна ”, разяснява Мърдок.

Мърдок упрекна чиновниците на Фейсбук в опити да заглушават консервативните гласове, акцентирайки и сходен „ модел на селекция “ “ в резултатите от търсачката на Гугъл. Анализаторската компания CrowdTangle обаче разкрива, че изявленията на консерватори като Дан Бониньо и Бен Шапиро постоянно са измежду най-популярните във Фейсбук.

Мърдок също по този начин подчертава върху дело, заведено предходната година от 10 прокурори, които упрекват Гугъл в минополизирането на пазара на цифрова реклама, както и в съдействие с Фейсбук за за манипулиране на онлайн търговете, на които рекламодателите купуват и продават рекламно пространство.

„ Нека бъдем пределно ясни за следствията от тази операция на пазара на цифрова реклама. Очевидно е, че издателите са материално ощетени, само че фирмите също заплащат повече от нужното за тяхната реклама, в резултат на което потребителите надлежно заплащат повече за техните артикули “, зяави Мърдок.

Мърдок прикани за бистрота при логаритмите на фирмите, повтаряйки казаното по време на дебата Конгреса, последвал чуването на разобличителката на Фейсбук Франсис Хаугън за бизнес практиките на обществената мрежа.

„ Идеята, стартирана от тези платформи, че логаритмите им по някакъв метод са справедливи и напълно научни, е цялостна нелепост. Алгоритмите са субективни и могат да бъдат манипулирани от хора, с цел да убиват конкуренцията и да вредят на хора, издатели и компании “, разяснява медийният магнат.

Той също по този начин прикани някогашния президент на Съединени американски щати Тръмп, който на 27 октомври разгласява писмо до редактора „ Уолстрийт джърнъл “, повтарящо неверното изказване, че президентските избори през 2021 година са били фалшифицирани, да премине оттатък предишното в услуга на американските консерватори.

„ Миналото си е минало и страната в този момент е в конкуренция за установяване на бъдещето “, сподели Мърдок.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР