Медийните репортажи разкриват все повече и повече доказателства, че Русия

...
Медийните репортажи разкриват все повече и повече доказателства, че Русия
Коментари Харесай

Путин ли свали Марио Драги и коя е Джорджа Мелони - почитателка на Мусолини и следващ лидер на Италия

Медийните репортажи разкриват от ден на ден и повече доказателства, че Русия може да е основала краха на държавното управление на единството на някогашния министър председател Марио Драги, написа Федерико Фубини, основен редактор на Corriere della Sera в " Project-syndicate ".

Следите на съветския общественик са на всички места в последните политически събития в Италия, чиято кулминационна точка бе оставката на Драги.

След нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари, Драги отговори уверено, като поддържа глобите против Русия и предложи политическа, финансова и военна поддръжка на Украйна. Но и двата акта изискваха превъзмогване на съпротивата от страна на популистките партии в неговата лична ръководеща коалиция - Движение " Пет звезди " (водено от някогашния министър председател Джузепе Конте) и " Лига " на Матео Салвини. И до момента в който войната продължаваше, реакцията на тези пропутински сили нарастваше.

Вероятно виждайки опция, съветското посолство в Рим ухажва Салвини от месеци, даже му купи самолетен билет до Москва през предишния май, за което Драги не бе осведомен от Салвини. Въпреки че това пътешестване беше изоставено в последния миг след публично неодобрение, Салвини вечеря с съветския дипломат при започване на март, единствено седмица след нашествието на Русия.

По сходен метод някогашният министър председател Силвио Берлускони, дълготраен персонален другар на Путин, организира най-малко един телефонен диалог с съветския дипломат в дните преди свалянето на Драги. А през май чиновник от партията на Берлускони Forza Italia и почитан съветски посланик са попитали емисар от Лигата по кое време Салвини възнамерява да напусне държавното управление на Драги.

Подобни покупко-продажби не са нещо ново. През 2018 година чиновници на Лигата пътуваха до Москва, с цел да търсят финансиране от Русия. В началото на 2020 година кабинетът на Конте разреши на Путин да изпрати огромна военна задача в Италия под предлог, че дава филантропична помощ за пандемията от COVID-19.

В последна сметка е известно, че Кремъл се меси в западната демократична политика - от намесата в референдума за Брекзит през 2016 година и президентските избори в Съединени американски щати до финансирането на крайнодесния Национален протест на Марин льо Пен във Франция.

По сходен метод се твърди, че групата Вагнер - свързаната с Кремъл наемническа организация, улеснява бежански потоци към Италия от либийските територии, където оперира, давайки предлог на Салвини да се кандидатира на нормалната си антиимиграционна платформа преди предварителните избори през септември. Беларус разпростра същата тактика против Полша и Литва предходната година, съвсем несъмнено с безмълвното единодушие на Путин.

Последните изследвания на публичното мнение дадоха ясно преимущество на дясната коалиция, включваща Лигата, Forza Italia и " постфашистките “ братя на Италия, под управлението на Джорджия Мелони.

Със сигурност едно скорошно изследване демонстрира, че Путин е мощно неизвестен в Италия, като 56% от италианците упрекват Русия за войната. Но италианците не са неповторими в склонността си да гласоподават по елементарни въпроси, а не в отговор на интернационалните интриги, и тук дясната коалиция предлага по нещо за всеки. Докато тези, които са проруски настроени, могат да гласоподават за Лигата или Forza Italia, тези, които се усещат по-прозападни и проукраински, могат да гласоподават за Братята на Италия, които в този момент твърдо водят в изследванията.

Въпреки че Мелони се опълчи на глобите против Русия на изборите през 2018 година, от този момент тя зае друга позиция, подкрепяйки решението на Драги да достави Украйна с оръжия и предизвести да не се разрешава на Италия да се трансформира в " слабото звено в западния съюз “. Но не е ясно по какъв начин би изглеждала външната политика на държавно управление, ръководено от Мелони.

Мелони дължи политическото си нанагорнище значително на персоналната си харизма и непрекъснато неразбираем дневен ред, което на процедура й разрешава да заобикаля да предлага детайлности за това, което в действителност мисли или има намерение да прави на поста. Тя не сподели съвсем нищо за цели те си в иконимаката, фашистките корени на партията си или другарските си връзки с властническия министър председател на Унгария Виктор Орбан и испанската неофранкистка партия Vox.

Поради това доста италианци одобриха за чиста монета нейните заявления за прозападна преданост.

Но в действителност ли Мелони ще последва Драги в налагането или даже стягането на глобите против Русия? Най-вероятно тя ще бъде доста по-малко ангажирана с режима на наказания, в сравнение с Драги. По-рано тази пролет тя твърди освен, че Италия би трябвало да получи " отплата “ от Европейски Съюз за цената на глобите, само че и че Съединените щати не би трябвало да чакат Италия да служи като " работен кон на Запада “, като понижи износа си за Русия.

Кои са " Италианските братя " и коя е Джорджа Мелони?

Социологическите данни на " Politico " демонстрират, че партията на Джорджа Мелони води с % другият главен конкурент на изборите в Италия - лявоцентристката Демократическа партия. Мелони набира солидна скорост като " новата звезда " на крайната десница в Италия. Възходът е впечатляващ - през 2018 година партията печели едвам 4%, а през днешния ден, няколко години по-късно, групировката записва доверие от 24% съгласно социолозите.

Централата на групировката се обитава там, където неофашистките партии в Италия обитават от 1946 година до през днешния ден - придвижването MSI, Националният алианс и в този момент " Италианските братя ". Джорджия Мелони имаше за цел да резервира офиса в историческата постройка, която в миналото е била посещавана от почитатели на някогашния фашистки водач Бенито Мусолини. Самата Мелони дефинира Мусолини като " комплицирана персона ". Дори през днешния ден доста италианци считат, че не всичко е било неприятно при Мусолини.

Самата Мелони не се дистанцира ясно от фашизма и не крие тези си възгледи. По време на конференции в централата на партията постоянно се вижда един фашистки знак - логото на партията - Това е стилизиран пламък в италианските национални цветове, безконечен пламък, който нагледно гори на гроба на Мусолини.

Миналата есен, в подготовка за предизборната акция, водеща до гласуването на 25 септември, Джорджия Мелони изпрати вътрешни бележки до партийните групи, инструктирайки ги да спрат да вършат крайни изказвания, да се въздържат от споменавания на фашизма и най-много да се въздържат от по този начин нареченият римски привет, жест с протегната дясна ръка, който прилича хитлеристкия или нацисткия привет.

Мелони се стреми да преформулира партията и да я показа като закостенял бранител на патриотизма, който приканва междинната класа да образува коалиция с други десни партии - " Лигата " на Матео Салвини и партията на Берлускони - добър другар на Владимир Путин.

Родена през 1977 година, Джорджия Мелони се причислява към младежкото крило на неофашистката партия Италианско обществено придвижване (MSI), когато е на 15 години. По-късно тя управлява студентския клон на крайнодесния Национален алианс, беше определена в Камарата на депутатите на италианския парламент през 2006 година и стана най-младият министър на Италия две години по-късно.

На 31 години тя пое младежкия сектор в държавното управление на Силвио Берлускони. Преди 10 години Джорджия Мелони основа " Италиански братя ", които управлява от 2014 година

През 2020 година тя пое и председателството на партията на Европейските консерватори и реформисти (ECR), която включва, наред с други, полската ръководеща партия PiS.

Мелони възнамерява да влезе в предизборната акция с популисткия девиз " Италия и италианският народ преди всичко! " Тя прикани за повече фамилни помощи, по-малко европейска администрация, ниски налози и прекъсване на имиграцията.

Тя желае да предоговори договорите на Европейски Съюз и участието на Италия еврозоната. Нейната партия отхвърля абортите и еднополовите бракове.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР