Медийните организации искат оповестяване на повече съдебни документи, свързани със заповедта за обиск на Джак Смит за акаунта на Тръмп в Twitter

...
Коалиция от медийни организации, включително CNN, иска от федералния съд
Коментари Харесай

Коалиция от медийни организации, включително CNN, иска от федералния съд във Вашингтон, окръг Колумбия, да даде повече прозрачност на правната битка относно заповед за обиск, получена от специалния прокурор Джак Смит за материали от Twitter акаунта на бившия президент Доналд Тръмп.

Новинарските издания искат от съда да разпечата материалите, които прокурорите са подали, когато са кандидатствали през януари за заповедта, която е била поискана като част от разследването на Смит за подривна дейност през изборите през 2020 г.

Twitter – който оттогава беше ребрандиран като X – не възрази срещу самата заповед, според документите от апелативни съдебни производства по спора, които бяха разпечатани по-рано този месец, но се бори срещу заповед, забраняваща на платформата да съобщава на Тръмп за заповедта.

Новото искане от страна на медийните организации също така търси разпечатването на подлежащото дело на делото в окръжния съд – което остава недостъпно за обществеността – и за оповестяване на съдебни документи или разпореждания, които искат или позволяват делото да бъде запечатано, т.к. както и „всички други съдебни записи, включително всякакви аудиозаписи на изслушвания, за които вече не съществува наложителна необходимост от секретност“.

„Първата поправка и правата на достъп до съдебните записи по обичайното право са „основен елемент от върховенството на закона, важен за поддържането на целостта и легитимността на независимия съдебен клон“, пишат медиите в новото си подаване, като същевременно цитират от становище на DC Circuit, написано от тогавашния окръжен съдия Merrick Garland. „Никъде поддържането на почтеността и легитимността не е по-важно, отколкото в случай като този, включващ историческо и внимателно наблюдавано разследване на бивш президент.“

Министерството на правосъдието се противопоставя на искането за разпечатване, казаха медийните организации в новите съдебни документи.

Заповедта и съдебната битка, която последва, бяха разкрити с неотдавнашното публикуване на становище от юли на Окръжния апелативен съд на САЩ, който потвърди санкциите, наложени от окръжния съд срещу Twitter за забавянето на платформата при изготвянето на записите, които следователите търсеха . По време на съдебния спор заповедта, забраняваща разкриването на заповедта на Тръмп, беше изменена, така че Twitter да може да му каже някои неща за заповедта, се казва в становището на апелативния съд.

Много все още не е известно какво от данните на Тръмп в Twitter са търсили следователите и защо са търсили търсенето. Но преписите, публикувани миналата седмица от февруарското производство пред съдия Берил Хауъл, тогава главен съдия на окръжния съд в окръг Колумбия, показват, че следователите са търсили частни директни съобщения – от които има много – от акаунта на бившия президент. Оттогава апелативният съд даде на страните краен срок до 30 август, за да обяснят защо някои други документи, както и аудиозаписи от други съдебни заседания, свързани със спора, не трябва да бъдат публикувани.

С новото искане допълнителните съдебни записи, свързани със заповедта, да бъдат разпечатани, медийните организации отбелязаха, че оттогава Тръмп е обвинен в разследването на Смит и че съществуването на заповедта вече е станало известно от съдебните документи, публикувани от апелативния съд.

„Наистина, на този етап е трудно да си представим някакво оправдание за продължаване на запечатването“, казаха новинарските организации.

Адвокатите на търговските обекти се консултираха в понеделник с адвоката на X, според новото подаване, и X се съгласи с искането, но поиска две категории редакции. Една категория редакции – която би скрила името на старши съветник на платформата, подписал декларация – медийните организации не се противопоставят. Прес коалицията обаче се противопоставя на искане от X имейл акаунтът, свързан с @realDonaldTrump, да бъде редактиран.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР