Медийната среда в България не е била по-лоша, откакто страната

...
Медийната среда в България не е била по-лоша, откакто страната
Коментари Харесай

„Репортери без граници“: Медийната среда в Българя продължава да се влошава

Медийната среда в България не е била по-лоша, откогато страната е народна власт. За това предизвести генералният секретар на организацията " Репортери без граници " Кристоф Делоар след среща при президента Румен Радев. Той разказа обстановката като „ безусловно ужасяваща “. Вероятно в никакъв случай не е била толкоз зле, колкото в този момент, добави шефът на " Репортери без граници " за Източна Европа и Балканите Полин Аде-Мевел.

Двамата прибавиха, че пред Румен Радев са изразили паниката си от назначението на идващия основен прокурор. Кандидатът, припомниха от организацията, изрази възгледи за медиите, които не са свързани с професионална безпристрастност и достолепие. Това е риск освен за публицистиката, само че и за демокрацията, сподели Делоар.

Кристоф Делоар показа, че " Репортери без граници " са потърсили среща с президента след оповестяването на последния си отчет, в който България е на 111-то място по независимост на словото. От 2006 година насам страната пропада все по-надолу и сега е на дъното на класацията измежду страните от Европейски Съюз.

Причината за това е натискът върху публицисти, както и офанзиви против тях - в това число физически и вербални; превръщането на медии в инструмент за кавга с съперници и за реализиране на стопански и политически цели, избори Делоар.

" Очевидно е, че президентът е изцяло наясно с аргументите, поради които страната е на 111-о място в показателя ни ", разяснява генералният секретар на организацията: " Намираме, че е самоуверено от негова страна, като президент на България, да се включва и да показва явен мироглед за медийната независимост, вместо да отхвърля всичко, той избира да опише същинската обстановка и това е единственият метод тя да бъде усъвършенствана ".

На въпрос имали ли са срещи с представители на държавното управление, Делоар съобщи, че от 3 години чакат отговор от Бойко Борисов.

От своя страна Румен Радев също не скри терзанията си от 111-тото място на страната ни по независимост на медиите. Той напомни, че медийната сфера е призвана да бъде опора на демократичните процеси. Липсата на изчерпателен медиен закон, който да задава стандарти и да контролира активността на всички медии у нас, е измежду аргументите за положението на медийната среда, беше посочено на срещата. По думите на президента, финансирането е основен въпрос за гарантирането на свободата, независимостта и плурализма в медиите и са нужни ясни критерии за достъп до европейско финансиране и справедливото им систематизиране.

Кристоф Делоар и Полин Адес-Мевел показаха угриженост, че в последните 13 години в България се следи устойчива наклонност на утежняване на свободата на словото. Като проблем пред страната ни те откроиха и неналичието на ефикасни резултати в следствието на случаи на нахлуване и закани против български проверяващи публицисти.

Двамата оцениха високо обществените послания на президента Румен Радев в поддръжка на свободата на словото, независимостта на медиите и отбраната на професионалните стандарти на публицистите. Според тях е належащо българските институции да пристъпят към приемането на съответно законодателство, което да подсигурява независимостта на публицистичната политика в медиите от политическа и икономическа взаимозависимост, както и за сигурността на проверяващите публицисти. Президентът Радев сложи въпроса за даване на информация на страната ни за работещите модели и положителните европейски практики при усвояването на средства от Европейския съюз в страните с одобрени демократични обичаи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР