Медиците от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ

...
Медиците от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ
Коментари Харесай

Нито един медик в Спешна помощ не е получил обещаните 1000 лв.

Медиците от Националната асоциация на работещите в Спешната здравна помощ излязоха с извънредно остра позиция, в която упрекват страната, че не ги смята " за хора от първа линия в битката с COVID-19 ".

" Ще ви бъдем признателни и в случай че информирате обществото, че досега нито един незабавен доктор не е получил обещаните 1000 лева от парите на данъкоплатеца за обезщетение за работата си с пациенти c COVID-19 ", написа в декларацията, която е подписана от ръководителя на НАРСМП доктор Десислава Кателиева.

От асоциацията показват, че близо 8000 лекари " към този момент цялостен месец живеят със страха да не предадат болестта, с която се сблъскват всекидневно ". Въпреки това незабавните медици към момента не са тествани по никакъв метод, нито пък се обезщетяват за рисковете от работата им, акцентира се в позицията.

" Ние сме тези невидими медици с бутафорни и извънредно незадоволителни защитни дрехи, които диагностицират, транспортират и лекуват първи по домовете и незабавните отделения пациентите с COVID-19. Естеството на работата ни за жалост ни трансформира в заразоносители, които заплашват всекидневно фамилиите си и неинфекциозните си пациенти ", написа в позицията.

В тази връзка НАРСМП пита властта и националния действен щаб какъв брой от лекарите в незабавна помощ са тествани и какъв брой са заболели от COVID-19 от началото на епидемията. " Защо не ни тестват след всеки контакт с болен от COVID-19, даже когато сме карантинирани, даже когато се разболеем? Оказва се, че трудът на другите ни сътрудници, на служителите на реда, военнослужещите, водачите на рейсове, на депутатите е по-рисков от нашия ", декларират медиците.

Те желаят да знаят по кое време ще имат задоволително защитни дрехи, каквито имат сътрудниците им от интензивни и инфекциозни отделения. " Пациентът с COVID-19 е еднообразно инфектиран за всички, а на нас ни дават екипи единствено в случай че има информация, че пациентът е подозрителен. Знаят ли в какъв брой случаи пациентите със зной, гръдна болежка, паник-атака в следствие се оказват с позитивен тест за COVID-19?, питат медиците.

Другият им въпрос е по кое време ще има бързи проби, с цел да диагностицират пациентите си. " Колко от нас би трябвало да се разболеят или загинат от COVID-19, с цел да ни схванат от Министерството на здравеопазването и Националния спешен щаб? ", приключва позицията на НАРСМП.

КАК РАБОТИ СПЕШНА ПОМОЩ

Много е значимо пациентите, които се нуждаят от незабавна помощ, да предават признаците си правилно на дежурните лекарски екипи. Това означи пред bTV доктор Димитър Лунд. Спешният доктор разкрива, че има случаи хора да лъжат за признаците си поради COVID-19, което ги излага на риск. " Напълно оборудвани отиваме единствено на адресите, които са с анамнеза или има огромен късмет да бъдат ковид. На процедура колите за спешна помощ, с които транспортираме един COVID-19 пациент, са същите, с които се обслужват всички други незабавни адреси. Това, което е по-различно, е, че ние сме екипирани. Ние в действителност сме първа линия на първата линия. Не гледаме на всяка промяна като сериозна. Мисля, че положително е по-добрият вид ", изяснява доктор Лунд.

По негови думи част от пациентите приемали диагнозата COVID-19 като нещо, което би трябвало да се преживее. Други пък се панират. " Бих споделил - да са кооперативни, да са справедливи и да няма суматоха, тъй като тя не оказва помощ ", поучава лекарят.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР