Медицинският факултет към Софийския университет прекратява всички учебни занятия и

...
Медицинският факултет към Софийския университет прекратява всички учебни занятия и
Коментари Харесай

Медицинският факултет на СУ прекратява занятията в знак на протест

Медицинският факултет към Софийския университет приключва всички образователни занятия и стажове за всички специалности. Решението е взето в символ на митинг против решението за обединение на Педиатрията с болница " Лозенец ". С този акт на министъра на опазването на здравето МБАЛ " Лозенец "  ЕАД на процедура престава да съществува, пишат на уеб страницата си от Софийския университет.

" В медийните си изяви министърът настойчиво назовава МБАЛ " Лозенец "   " Правителствена болница ", каквато сдружението от години не е, и се пробва да си играе с страстите на хората, наричайки болните деца „ дечицата “, само че зад тези манипулативни внушения се крие не откровена угриженост за здравето на децата, а задачата е унищожаването на работеща болница, изграждана с години. МБАЛ " Лозенец "  предоставя профилирана извънболнична помощ на всички здравноосигурени жители против направление за съответния експерт. Много жители са включени и в пациентската листа на общопрактикуващия доктор към МБАЛ " Лозенец ". Какво ще стане с всички тези пациенти ", пита управлението на Софийския университет " Свети Климент Охридски " в официалната си позиция и напомнят, че през 2018 година още веднъж предколедно е бил изработен сходен опит за закриване на Болница " Лозенец ".

" Медицинското съоръжение в Болница " Лозенец "  не е предопределено за лекуване на деца. За какво ще се употребява то и каква ще бъде ориста му? Не е налице ясна визия за бъдещето на детското опазване на здравето. Няма изясненост и по доста въпроси, свързани с бъдещата детска болница – какъв брой и какви клиники ще обгръща тя и прочие По думите на Председателя на УС на Българската педиатрична асоциация " Тук не е въпросът единствено да я назовем " Детска болница ", а въпросът е тя да извършва задачите, които сме си сложили: да бъде център за развиване на детското опазване на здравето и фактически да може да обслужва сложно децата в България ", написа още в мнението на университета. 

Това, с което Софийският университет " Св. Климент Охридски "  няма да се съгласи, е закриването на неговата университетска болница, съществена база за образование на студентите от няколко медицински специалности, се показва в позицията. При преобразуването на болница " Лозенец "  в национална детска болница ще се закрият 17 от съществуващите 18 клиники/отделения, а от наличния все още научен състав ще остане не повече от 20-30%. При отсъствието на материално-техническа база и законово избрания научен състав, Медицинския факултет няма да може да продължи да действа и получената акредитация за образование на студенти може да бъде отнета. 

Дори многопрофилният темперамент на болничното заведение да се резервира, след преобразуването ѝ в детска болница тя няма по какъв начин да продължи да действа като университетска болница и като учебно-клинична база на Медицинския факултет на Софийския университет, защото студентите не могат да усвоят нужните познания в болница, профилирана само в лекуване на деца. Същото важи за образованието на медицинските експерти, провеждано в МБАЛ „ Лозенец “, и за научните проучвания на лекарите-преподаватели.

Дълбоко неразбираем е и въпросът за акредитацията на болничното заведение като университетска от страна на Министерството на здравеопазването и за акредитацията на Софийския университет в професионални посоки " Медицина "  и " Здравни грижи " от страна на Националната организация за оценяване и акредитация, която използва богат набор от критерии, само че единствено два критерия са наложителни и елиминаторни по закон – научен състав на главен трудов контракт и материална база. В случай че в даден миг Университетът не дава отговор на някой от двата критерия, той е задължен да уведоми НАОА за смяната в заявените при акредитацията условия, след което стартира посочената процедура по инспекция и лишаване на акредитацията.

Софийският университет " Св. Климент Охридски "  не може да допусне да загуби акредитацията на медицинските си специалности и по този метод да се стигне до закриване на Медицински факултет заради смяна на профила на Болница " Лозенец "  т. е. на учебно-клиничната база, която е предоставена на Университета с Постановление на Министерски съвет № 316 от 2003 година и въз основа на която Университетът е получил акредитация. Освен 1000 студенти бъдещето на Медицинския ни факултет визира ориста и на докторантите и на няколкостотин специализанти по разнообразни специалности за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето.

През последните години неведнъж сме изразявали поддръжката си за построяването на нова многопрофилна детска болница на територията на МБАЛ „ Лозенец “. Това, което няма да приемем, е една работеща и построена с доста старания съвременна болница да бъде разрушена поради неразбираеми проекти, а Медицинският факултет на Софийския университет да остане без учебно-клинична база, без преподаватели и без акредитация поради лобистки ползи в интерес на частна болница, написа в позицията на университета. 

Изходът продължава да бъде същият, какъвто беше и преди три години – да се обезпечат задоволително средства за нова постройка с нужния брой кревати и нужната инсталация. По този метод страната ще удовлетвори желанието на обществото за основаването на многопрофилно лечебно заведение за сложно лекуване на деца, без да унищожава добре построената и функционираща Болница „ Лозенец “ с нейните 18 клиники/отделения, от които 15 са с най-високото равнище на подготвеност III, болница, осъществяваща активност по 37 медицински специалности, профилирана в образната диагностика, инвазивната кардиология, ендоскопската хирургия и получила най-високата акредитационна оценка „ отлична “ за цялостната здравна активност в лечебното заведение, както и за 17 от упълномощените 18 клиники/отделения, написа още в мнението на Софийския университет. 

Прекратяването на МБАЛ " Лозенец ", следствията за Медицинския факултет и ответните дейности на Софийския университет ще бъдат разисквани на съвещанието на Академичния съвет на 15 декември 2021 г. 

При предходното посягане преди три години против учебно-клиничната база на Медицинския факултет Академичният съвет разгласи протестна подготвеност, само че разсъдъкът у ръководещите надви, преди да се стигне до ефикасен митинг, напомнят от университета, и питат би трябвало ли всякога да стигаме до конфликт, с цел да спрем недомислените офанзиви и лобизма.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР