Медицинските специалисти излизат днес на пореден национален протест пред Министерския

...
Медицинските специалисти излизат днес на пореден национален протест пред Министерския
Коментари Харесай

Медицинските специалисти излизат на пореден национален протест

Медицинските експерти излизат през днешния ден на следващ народен митинг пред Министерския съвет. Те упорстват за стартово заплащане от две минимални заплати, както и лечебните заведения да не бъдат повече търговски сдружения. Специалистите по здравни грижи упорстват и за отделянето на физиотерапевти, кинезетерапевти и рехабилитатори в обособена съсловна организация. Пред „ Хоризонт " Мая Илиева изясни за днешния митинг:

„ Разчитаме, несъмнено, да дойдат доста лекари, да ни поддържат. Разчитаме също на доста жители, пациентски организации. Същите претенции, както в декларацията, няма да се откажем, без значение от това дали ще ни бъдат увеличени заплатите, или не и тотална смяна в системата на опазването на здравето. Не желаем да участваме повече в тези корупционни схеми, не желаем повече такова опазване на здравето ".

Специалистите по здравни грижи не се отхвърлиха от митингите макар гласуваните от държавното управление 50 млн. лв. за повишение на заплатите.

С отпуснатите средства се цели реализиране на стартово заплащане от 950 лв., което обаче е под претенции предел от две минимални работни заплати в размер на 1120 лв..

През март медицинските сестри излязоха на митинг. След това бяха гласувани 50 милиона лв. за нарастване на заплатите на експертите по здравни грижи. Преди това бяха заделени 30 милиона изключително на лечебните заведения, от които също се чака да има средства за работни заплати. Министерството на здравеопазването готви специфична методика за пресмятане на заплатите.

„ Това е пети следващ митинг (третият в София, другите два бяха във Враца и в Стара Загора). За тези две години нищо не се е трансформирало, излъгаха ни. Отпуснатите милиони, от тези пари нищо не е стигнало до нас. Исканията ни в декларацията не са единствено за заплати. Искаме смяна и промяна в опазването на здравето ", сподели още в предаването „ Преди всички " Мая Илиева, представител на протестиращите сестри.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР