Медицински университет-Варна обявява дарителска кампания за изграждане на бюст-паметник на

...
Медицински университет-Варна обявява дарителска кампания за изграждане на бюст-паметник на
Коментари Харесай

Събират средства за изграждане на паметник на първата дипломирана акушерка и водна спасителка в България – Христина Хранова

Медицински университет-Варна афишира дарителска акция за създаване на бюст-паметник на първата практикуваща дипломирана акушерка в България – Христина Хранова в двора на Медицински лицей – Варна, на адрес: Варна, бул. " Цар Освободител " №84, научи " Фокус ". Идеята за създаване на монумент е зародила по отношение на 80 годишнината на Медицински колеж-Варна.

Средствата за създаване на паметника следва да бъдат внасяни по следната банкова сметка на Медицински университет – Варна: 

IBAN:BG24STSA93003100040700, BIC: STSABGSF, в Банка ДСК ЕАД  /в лева/, разяснение:

Дарителска акция за монумент на Христина Хранова.

Всички донори, застанали зад идеята, ще получат сертифика за подаяние от Медицински университет - Варна.

Идеята за издигането на бюст-паметник на първата практикуваща дипломирана акушерка в България – Христина Хранова е на управлението на Медицински университет – Варна. Повод за това е светлият ѝ облик и образец, които и до през днешния ден будят удивление, поклонение и ентусиазъм.

По-малко прочут факт е, че Христина Хранова е първата жена воден избавител в България. Будна и родолюбива българка, тя взе участие във всички въстания и войни за Освобождението и Обединението на България - в комитетите на  Васил Левски, в  Априлското въстание, в Руско-турската, в Сръбско-българската и Балканската войни.

След Освобождението Христина Хранова приключва " Повивалния институт " при Имперския университет " Свети Владимир " в Киев и се завръща в България. Работи като акушерка в Лом, Силистра, София, Варна. През цялата си процедура акушира на повече от 3460 деца.

Отлична плувкиня, Христина Хранова употребява своите умения, с цел да избавя давещи се в Черно море. Тя е избавила 48 души. За същинското й самопожертвование, по предложение на жителите на Варна, през 1907 година, е наградена със сребърен медал " За гражданска заслуга ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР