Медицински работници и работещи в културни и образователни институции в

...
Медицински работници и работещи в културни и образователни институции в
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Обмисляме общи протести на КНСБ и КТ Подкрепа, положението става нетърпимо!

Медицински служащи и работещи в културни и просветителни институции в Благоевград се включиха в протестната акция на КНСБ, която е под надпис „ Да защитим приходите от инфлацията “.

Основната причина за митинга е да се чуе какво желаят хората на труда на фона на цени, инфлация и в навечерието на тежка зима, която, към този момент виждаме всички, като че ли е неизбежна, сподели пред публицисти президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според президента на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България има четири решения, които са незабавни и би трябвало да бъдат взети. Правителство в България постоянно има, не всеки път има парламент и до момента в който има парламент, без значение по какъв начин ще се развие политическата рецесия, ние желаеме тези четири неща да бъдат обезпечени, уточни той.

Необходимо е решение за приходите на тези, на които заплаща държавното управление, които следва да бъдат обезщетени с размера на оповестената от Националния статистически институт инфлация и гарантиране на енергийните обезщетения и през зимните месеци. КНСБ слага и въпроса за потребността от газови обезщетения и тяхното гарантиране, както и разширение и удвояване на енергийните помощи за бедните. Това са четири незабавни и значими решения и не подлежат на пазарлък, без значение кой ръководи България, уточни Димитров.

Днес следобяд е завършило взаимно съвещание на националните протестни комитети на КНСБ и КТ „ Подкрепа “, обмислят се общи дейности, които през идната седмица евентуално ще бъдат оповестени от Пламен Димитров и от президента на КТ „ Подкрепа “ инж. Димитър Манолов.

„ Ножът не е дървен, да кажа занапред и това не е акцията, която ще видят от нас, това са единствено началните ни акомпанименти, с цел да сигнализираме, че ситуацията става нетърпимо “, съобщи още президентът на КНСБ.

Във връзка с признатата от европейския парламент инструкция за минималната работна заплата, размерът на минималната работа заплата у нас и реакцията на бизнеса, Пламен Димитров сподели, че огромният и рационален бизнес не е срещу нарастване на минималната работна заплата и получават неговата поддръжка.

„ Аз съм сдържан оптимист, че рационалният и виновният бизнес схваща заради простата причина, че към този момент няма хора на пазара на труда, никой не желае да работи за тия смешни пари, само че все по-малко стават и българите, които остават в България, което е тежкият резултат от сходно държание “, сподели още Димитров.

Припомняме, че националната протестна акция на КНСБ стартира на 19 септември от така наречен Триъгълник на властта.

КНСБ изготви своя Меморандум за социално-икономическо развиване на страната през идващите четири години. Заложеното в меморандума беше част от полемиките на Конфедерацията с партиите преди изборите.

Сред настояванията на синдиката са растеж на минималната заплата от 710 лева на 850 лева от 01.01.2023 година Това ще разреши минималната заплата да бъде най-малко 50% от междинната за полугодието на 2022 година, което е заложено и в евродирективата, напомнят от синдиката.

Увеличение на възнагражденията на служащите и чиновниците, които работят в системите на бюджетното финансиране с най-малко 12,5%. За организациите, работещи на терен, да се обезпечи предимствен растеж от най-малко 15%, упорстват от КНСБ.

Въвеждане на необлагаем най-малко еднакъв на минималната работна заплата, което ще подтиква потреблението и понижи неравенствата; обезпечаване на средства за предучилищното и учебното обучение в размер на не по-малко от 5% от Брутният вътрешен продукт, желаят още от КНСБ.

От синдиката упорстват за пускане през 2023 година на бипартитно договаряне на целесъобразни показатели за растеж на заплатите в действителния бранш, което да има годишен темперамент.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР