Медицинската помощ е свръхсъсредоточена в няколко големи града. Само в

...
Медицинската помощ е свръхсъсредоточена в няколко големи града. Само в
Коментари Харесай

Само в София има 70 болници – колкото в цяла Австрия

Медицинската помощ е свръхсъсредоточена в няколко огромни града. Само в София има 70 лечебни заведения – колкото в цяла Австрия. Ние сме преди всичко в Европа по брой хоспитализации на глава от популацията. "

Това съобщи пред БНР Михаил Околийски, заместник-министър на опазването на здравето. За предходната година единствено половината болнични кревати са били употребявани, т.е. половината кревати са изцяло непотребни, посочи той.

Една голяма част от дейностите се прави в лечебни заведения, без въобще да би трябвало да е там, разяснява Околийски и уточни, че би трябвало да има преструктуриране, защото има и " цялостен апетит за различен вид услуги ".

В бюджет за 6 месеца не може да се вършат революционни промени, само че е реалност, че разноските за първична, извънболнична помощ са увеличени с максимален %. Парите за асистирана репродукция се удвояват, разясни заместник-министърът на опазването на здравето. По думите му, има растеж и при прегледите, касаещи майчиното и детско опазване на здравето.

В проектобюджета на НЗОК са планувани по-голям брой прегледи и медицински съвещания за новородените и децата до 7 години:

" За първи път се усилват в областта на детското и майчиното здраве доста доста прегледите. Те стават 14 - от 0 до 1 година, 4 - от 1 до 2, два - от 2 до 7, и по този начин нататък, както и опциите за домашни визити от акушерки, медицински сестри, лекарски асистенти - от 14 дни след раждането, до шест месеца ".

Към момента персоналните лекари не са изключително стимулирани да са самодейни и да търсят пациентите си за профилактичните им прегледи. Това би трябвало да се промени. Комуникацията би трябвало да е двустранна – " хората да схванат, че тези прегледи не са единствено проформа, с цел да се отбие номерът ", акцентира Михаил Околийски. По думите му " това в последните години беше тотално занемарено ", хората бяха оставени сами на себе си " и няма позитивен резултат за здравето на нацията. Той даде образец с продължителността на живота на мъжете у нас, която е най-ниска в цяла Европа.

Обмислят се наказания за непровеждане на профилактичните прегледи, както и мотивация за осъществяването им – да вземем за пример освобождение от избран брой здравни вноски.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР