Медици в Ивицата Газа използват смразяващо ново съкращение в практиката

...
Медици в Ивицата Газа използват смразяващо ново съкращение в практиката
Коментари Харесай

РДНЖР – смразяващото съкращение, което описва трагедията на Газа

Медици в Ивицата Газа употребяват смразяващо ново редуциране в практиката си по време на продължаващите офанзиви от израелската войска. РДНЖР или „ ранено дете, няма живи родственици “ е късото име на нещастието, през която минават хиляди малолетни всеки ден (от англ. WCNSF – wounded child, no surviving family).

„ Това е акроним, който е неповторим за Газа. По-ужасното – употребява се все по-често “, споделя доктор Таня Хаж-Хасан, която работи в лекари без граници.

Снимка: Reuters

Конфликтът сред Израел и Газа пламна още веднъж след офанзивите на „ Хамас “ от 7 октомври 2023 година, при които бяха убити 1200 души. Други 240 бяха взети за заложници. Като отговор израелската войска стартира военна акция в Ивицата. Според данните повече от 15 500 души са били убити в спора, в това число към 6000 деца.

Би Би Си споделя за ориста на две РДНЖР – Ахмед и Омар.

Ахмед Шабат идва ранен и просълзен в болничното заведение. Тригодишното момченце е единственото оживяло след военна офанзива над дома му в Беит Ханун в средата на ноември. Баща му, майка му и по-големият му брат са починали.

Снимка: Reuters

По-късно е открито, че по-малкото му братче – Омар също оцелява по знамение при офанзивата. Двете деца са събрани по-късно. Властите съумяват да издирят отдалечен чичо на децата, който стартира да се грижи за тях.

Семейството обаче още веднъж е сполетяно от покруса – при нови въздушни удари от Израел Ахмед губи и двата си крайници.

Снимка: Reuters

Статистиката сочи, че минимум две деца биват ранени на всеки 10 минути в Ивицата Газа. Някои от пострадванията са живото застрашаващи, само че медиците нямат задоволително материали, с които да ги лекуват.

Снимка: Reuters

Повечето оживели деца се разболяват поради неналичието на чиста вода и храна. Коремните болести в Ивицата Газа порастват от ден на ден, като досега са регистрирани 33 551 случая от октомври насам. Повечето са при деца до 5-годишна възраст, сочат данните на СЗО.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР