Медикаменти за лечение на епилепсия, одобрени от Европейската агенция за

...
Медикаменти за лечение на епилепсия, одобрени от Европейската агенция за
Коментари Харесай

Пациенти над 18 години нямат достъп до лекарства срещу епилепсия, организация ще съди държавата

Медикаменти за лекуване на епилепсия, утвърдени от Европейската организация за медикаменти, да бъдат налични в България. За това упорства Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Позицията им беше изразена на конференция във връзка Световния ден за битка с епилепсията.

Заради неналичието на такава опция от асоциацията ще заведат на следващия ден правосъдно дело против страната за дискриминация на съображение възраст. Веска Събева сподели, че пациентите, наранени от епилепсия, които са под 18-годишна възраст, имат достъп до това лекуване, само че след навършване на пълноправие се постанова родителите да го купуват.

" Абсолютно неприемливо е да няма достъп до медикаменти ", сподели евродепутатът Цветелина Пенкова, която участва в Дневния център за деца и лица с епилепсия, където се отбелязва днешният Световен ден за битка с епилепсията. Пенкова се ангажира да съобщи на Стела Кириакиду, еврокомисар по опазване на здравето и сигурност на храните, писмо от пациентската организация. В него се показва, че пълнолетните българи, страдащи от епилепсия, нямат достъп до терапия, позволена в Европейски Съюз, и се постанова сами да заплащат някои от медикаментите.

В писмото се споделя още, че рецептите, издадени в България, не са годни в Европейски Съюз и в Европейското икономическо пространство. " Когато такива писма постъпват по формален метод – от група членове на европейския парламент, комисарите са длъжни да вземат мнение и да върнат отговор ", посочи Пенкова. " Ние ще използваме опцията да има интензивно деяние от другата страна, а не просто предаване на писмото. Това, че идва от членове на Европейския парламент, задава обвързване от страна на Европейската комисия да отговори на въпросите и да каже какви дейности ще предприеме ", сподели още тя. " Това не значи, че отговорът ще бъде позитивен, само че ние сме длъжни да задействаме всички механизми, които имаме ", добави Пенкова.

" Поставяме всички въпроси на асоциацията, а през идващия мандат се надявам в областта на опазването на здравето да има по-голям акцент върху общоевропейски политики, както към този момент приготвят сдруженията на кардиолозите - общоевропейски законодателни пакети, и не виждам спънки асоциациите, които се занимават с битка с епилепсията, също да стартират да приготвят законодателни пакети с съответни претенции – достъп до медикаменти, обществено подкрепяне, центрове за грижа ", сподели още Пенкова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР