Медиите в САЩ и Русия често представят собствени и коренно

...
Медиите в САЩ и Русия често представят собствени и коренно
Коментари Харесай

Как руснаци от частна армия загинаха при удари на САЩ в Източна Сирия

Медиите в Съединени американски щати и Русия постоянно показват лични и радикално разнообразни "истини " за Сирия. В последните дни обаче те по едно и също време описват за случай, при който американски и съветски сили са се сблъскали в източната част на страната. От американска страна военнослужещите са предстоящо на Пентагона, а от съветска влизат в състава на най-голямата в страната "частна войска ". Става въпрос за Частна военна компания (ЧВК) "Вагнер ", която попадна под американски наказания и която официално е неразрешена в Русия, само че съдейки по интереса в обществените мрежи, се радва на доста внимание от руснаците.

Съмненията за следата на "Вагнер " (често определяна като "руския отговор на американската "Блекуотър ") се появиха, откакто предходната седмица американски сили унищожиха сред 100 и 200 проправителствени сирийски бойци в източната част на страната, на 8 километра източно от река Ефрат в провинция Дейр аз Зор. Пентагонът тогава дефинира нападението като отговор на сирийска офанзива против подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили (SDF) и американски бойци, имало е и съветски наемници и множеството от тях са починали.

Според съветското министерство на защитата става въпрос за интервенция на проправителствени милиции, която не е засегнала съветски военнослужещи. Институцията изяснява смъртните случаи с обстоятелството, че сирийците не са съгласували нападението си с съветските военни.

Източници на американското министерство на защитата, представени от "Вашингтон пост " и "Ройтерс ", оповестиха в края на предходната седмица, че измежду бунтовниците на страната на Асад, сражавали се с SDF, е имало и съветски наемници и множеството от тях са починали.. Според "Вашингтон пост " SDF, в които господства кюрдската милиция YPG, пробвали да избегнат конфликта със силите на президента Башар Асад, като се свързали с контакти от съветска страна.

Командирът на SDF в региона, показан в няколко истории по тематиката като "генерал Хасан ", помолил за опцията да прибере телата на починалите, въпреки преди този момент да отричал, че се готви каквото и да било нахлуване.

Ключови находища

Междувременно "Новая газета " написа, че в зоната на обстрела проправителственият ескорт, придвижващ се към нефтеното находище Conoco, не е трябвало да има руснаци. Изданието отбелязва, че съветските военни са предали точно тази информация, преди да стартира американският удар. Ян Броницкий, изучавал активността на "Вагнер " отвън Русия, смята, че интервенцията за завладяване на находището не е била добре готова. Анализаторът от Руския съвет за интернационалния връзки Юрий Бармин, представен от "Блумбърг ", пък счита, че рафинерията в региона е "от основно значение " за проектите на Асад да финансира възобновяване на Сирия.

Според "Новая газета " на 8 февруари в Сирия са били заровени двайсет бойци на "Ловците на ИДИЛ " и се появили въпроси дали те не работят като бойци на "Вагнер " под прикритие.

От двама до двеста

При последвалия конфликт жертвите съгласно източници на USA Today са минимум 100 души от страната на "режима ", въпреки да не е известно какъв брой от тях са били съветски жители. "Ройтерс " и други издания приказват за "най-малко двама " души. Според някогашния "министър на защитата " на сепаратистите в Донецк Игор Гиркин (известен като Стрелков) обаче недвусмислено става дума за бойци на Частна военна компания (ЧВК) "Вагнер ". Стрелков приказва за "няколкостотин " убити и цитира източници, съгласно които става въпрос за 600 починали, само че и други, които дават брой в порядъка на 200 души. Стрелков отива и по-далеч и твърди, че съгласно негови източници особено отделение на съветското министерство на защитата също е попаднало под американските удари.

По-малко сензационна, само че доста по-изчерпателна е информацията, която дава изследователската група Conflict Intelligence Team. В изявления във "Фейсбук " и "Туитър " CIT изяснява, че е разкрила постове в обществените мрежи на родственици и сътрудници на починалите, като даже изрежда имената и родните им места. "Докато общият брой на работещите за "Вагнер ", убити във въздушни удари на обединението, надали в миналото ще бъде открит, отвън всякакво подозрение е, че случаят фактически се е случил ", отбелязва групата. "Трябва да се означи, че изявленията за смъртните случаи се появяват по-скоро бързо - доближени и сътрудници постоянно научават за гибелта на съветски наемници седмици или даже месеци (по-късно). "

CIT загатва четири имена, едно от които се появява и в други съветски и интернационалните медии, без те да цитират групата. Владимир Логинов е казак от Калининградска област. Неговата гибел се удостоверява от Максим Буга, водач на казаците в съветския анклав на Балтийско море. Буга твърди, че дружно с Логинов към 7 февруари - деня на случая в Дейр аз Зор - са починали десетки руснаци.

За умрял с изключение на четиримата се счита и Кирил Ананиев, представител на националистическата партия "Другата Русия ", само че информацията няма удостоверение от самостоятелни източници. Негов съпартиец твърди, че той се е сражавал в Донбас на страната на непризнатите Донецка и Луганска "народни републики " и там станал пълководец на артилерийски батальон, само че избягал в Сирия. До 2009 година е бил част от съветската Националболшевишка партия.

Какво мисли Кремъл

Кремъл побърза да опровергае информацията, като съобщи, че не разполага с сходни данни. Отговорът на прессекретаря на Владимир Путин Дмитрий Песков съответстваше на формалната позиция на съветското президентство, съгласно която в Сирия се борят единствено съветски жители, ситуирани публично там като военнослужещи. Песков в същото време означи, представен от ТАСС, че в доста страни по света има огромен брой руснаци и е "доста комплицирано " да се получат точни сведения за тях.

В съветския парламент обаче имаше и други мнения. ТАСС и РБК цитираха Наталия Крилова, народен представител от Свердловска област, която удостовери, че в Сирия са починали двама души от региона - Игор Косотуров и Станислав Матвеев. И двете имена попадат в листата на CIT. Крилова споделя, че познава Косотуров от началото на предишното десетилетие и той е взел участие в едната от чеченските войни, а в последно време се е занимавал с "предприемаческа " активност.

Новините за присъединяване на бойци от "Вагнер " се появиха в миг, когато съветските управляващи обмислят дали да "осветлят " със закон активността на частните военни компании, които сега са неразрешени съгласно съветското законодателство. "Ако законът за ЧВК беше признат и работеше, ние действително щяхме да знаем, че на територията на Сирия има наши жители ", споделя за "Новая газета " един от създалите законопроекта, Михаил Емелянов.

Освен това неотдавна кандидат-президентът Григорий Явлински изиска от Путин да разгласи броя на руснаците, починали в Сирия, и събитията, при които това се е случило. Ако въпреки всичко множеството починали при случая са руснаци, това би означавало, че убитите при ударите жители на страната са пет пъти повече, в сравнение с твърди сега Москва, че са жертвите, откогато Русия публично влезе в спора през 2015 година

Източник: Дневник
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР