Mediapool публикува откъс от новоизлязлата книга на Зорница Маркова Държавата

...
Mediapool публикува откъс от новоизлязлата книга на Зорница Маркова Държавата
Коментари Харесай

КТБ: Разводът между Делян Пеевски и Цветан Василев

Mediapool разгласява фрагмент от новоизлязлата книга на Зорница Маркова " Държавата КТБ ".

В началото на 2016 година Цветан Василев, към този момент в изолираност в Белград, дава изявление пред журналиста Сашо Диков. Най-интересното в него е един лист със " Спешни задания ", който банкерът демонстрира в ефир. Този лист съдържа активи, придобивани с пари от КТБ, към които някогашният сътрудник на Василев – Делян Пеевски, има искания. Сред тях са " Булгартабак ", БТК, " Дунарит ", зала " Универсиада ", ИПК и други Според описаните искания Василев би трябвало да трансферира елементи от всички тези компании, с цел да се " откупи ".

Този лист си има предистория. Той е част от една доста по-дълга и задълбочена преписка сред Василев и юрист Александър Ангелов. Адвокат Ангелов приказва от името на Делян Пеевски. KTBfiles разполага с тази преписка от източници и съумя да удостовери нейната достоверност.

В тези пет-шест страници е събрана цялата логичност и историята на модела, основан от Цветан Василев и Делян Пеевски. Тя демонстрира в какво са вложени парите на КТБ, т.е. на нейните инвеститори. Кореспонденцията сред двамата някогашни сътрудници разкрива по какъв начин са били уреждани връзките сред тях – безредно, на едро, без доста отчетност и " опция за надзор ".

Виждат се размерите на вложените средства, а те по никакъв начин не са малко. Става въпрос за над 200 млн. лева, вложени в общи планове. Това са точно тези активи, които са финансирани от банката, само че към които Делян Пеевски също има искания. Прозира и логиката, която се крие зад всеобхватното придобиване на медии, а точно – " използването е общо ", т.е. и двамата са се възползвали от въздействието, което им дава собствеността на вестници.

Предисторията на една преписка

Моделът, построен от Делян Пеевски и Цветан Василев, стартира да се пропуква още през 2013 година С друг интензитет спорът става очевиден някъде в края на 2013 и началото на 2014 година През първите месеци на 2014 година Делян Пеевски към този момент очевидно нападна някогашния си сътрудник със сигнали до прокуратурата, за които Василев твърди, че са поръчкови. От своя страна банкерът към момента има вяра, че ще може да се разбере с Пеевски, и се пробва да контракти с него бъдещето на връзките и взаимния им бизнес. Според кореспонденцията той предлага разнообразни разновидности за решение на спора – посредством разделение на бизнеса или посредством връщане на отговорностите, които Пеевски има към банката и персонално към Василев.

Василев дава на Пеевски лист със " взаимни планове ", които са финансирани с пари от банката и за които задължението следва да е 50/50. Някои от позициите са обозначени единствено с по една дума и против тях е посочена сумата, вложена от КТБ. При всеки план има пояснение дали съществува опция за надзор, т.е. дали контролът се упражнява единствено от Пеевски, макар че финансирането е от банката, или Василев също има " опция за надзор ".

Василев има искания към Пеевски за общо близо 17.9 млн. евро. Към това се прибавят още 24.3 млн. евро задължения на Пеевски към банката по линия на финансиране на негови персонални планове.

Общата рекламация на банкера към депутата от Движение за права и свободи е за 41.4 млн. евро. На базата на тези задължения той предлага договорка. Депутатът от Движение за права и свободи би трябвало или да покрие своите отговорности, или да обезпечи " опция за надзор " върху част от взаимните активи.

Така да вземем за пример Василев желае да има надзор върху " 24 часа ", " Труд " и " Преса " и предлага жълтите издания да останат при Пеевски. Василев е подготвен да се откаже от присъединяване си в " Юрий Гагарин " и печатницата, в случай че Пеевски рефинансира двата актива. Василев предлага да придобие " Техноекспортстрой " и отстъпва " Промишлено строителство холдинг " (ПСХ) и така нататък, и така нататък..

Пеевски не приема тези оферти. Не е склонен и с множеството отговорности, които му се приписват. В отговор той изпраща срещуположен лист, станал прочут в изявлението пред Сашо Диков като " Спешни задания ", в който желае да получи дялове в огромна част от взаимния бизнес. След като Василев му отхвърля, се минава към офанзива и сриване на банката.

Политическа корупция – доказателствата

С какво беше потребен?

Бил ми е потребен по доста линии. Той е един много деятелен и деен човек. През 2003–2004 година по някакъв метод пристана на Доган, беше в някаква степен брокерът сред мен и Движение за права и свободи. Това ми е давало комфорт в връзките с Движение за права и свободи, тъй като в последна сметка е известна ролята на турската партия като корпорация.

За да пази банката, какво получаваше Движение за права и свободи от нея?

Нищо друго с изключение на финансиране на разнообразни хрумвания, които са идвали по линия на Пеевски. А Пеевски по какъв начин се е отчитал нагоре аз не знам.

Това дава отговор Цветан Василев в изявлението си пред KTBfiles във връзка ролята на Делян Пеевски в развиването на банката. Ако би трябвало да се заключи, Пеевски е употребявал политическите си контакти, с цел да пази банката, уреждал е планове, с цел да се развива тя, а в подмяна е получавал финансиране на свои бизнес начинания.

Но това не е единственото, което Делян Пеевски получава по линия на КТБ. Той обезпечава протекцията на Движение за права и свободи, като в същото време още веднъж през него минава това, което придвижването получава от КТБ.

Част от документите, с които се сдобихме в процеса на нашето следствие, са разпечатки от две сметки – в евро и в долари. Това са вътрешни счетоводни сметки, които са се водели от една от компаниите под шапката на КТБ и оперативно са се управлявали от Бисер Лазов – тогава приближен човек на Цветан Василев, а по-късно минал в лагера на Пеевски. Източник на KTBfiles удостовери, че двете сметки са достоверни и че със средствата от тях е разполагал депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Тяхната цел е била " За партийни потребности ".

В тези сметки месечно от банката постъпват кръгли суми от по 100 хиляди в съответната валута. За интервала сред 1 януари 2010 година и 26 май 2014 година, когато банката към този момент е подложена на офанзива и добутана до банкрут, размерът на насъбраните средства е надлежно 6.2 млн. евро и 105 хиляди $. Отделно изплатените лихви по евровата сметка са близо 2.5 млн. лева

Автентичността на тези партийни вложения под формата на Payroll от страна на КТБ се потвърждава и от кореспонденцията сред Цветан Василев и Пеевски.

" Да не се не помни, че по специфична партида са начислени (отделно от лихвите) 6 153 000 евро за партийни потребности. Платените лихви за интервала са 2 469 868 евро и 104 852 щ. дол. Тук отпущам информация за придвижванията по тази партида, от която могат да се видят всички придвижвания. В зелено са оцветени начисляваните (внасяни от мен) суми помесечно, а в алено са платените от мен лихви ", написа в кореспонденцията.

Това не е единствената политическа инжекция, за която има доказателства. По-надолу в кореспонденцията се чете:

" Освен това за интервала 2009 – 2014 на месечни вноски и други заплащания са обезпечени от мене безплатно над 40 млн. евро. Тук се включват както ежемесечните заплащания в брой за близо 60 млн. лева, по този начин и всички други заплащания, осъществени посредством него (в това число и по мероприятията 2009, 2013). "

През 2009 година и 2013 година се организират предизборните акции и надлежно парламентарните избори.

Отговорът на Пеевски съдържа малко повече информация за тези заплащания.

По точка V. – " на изгода роду за тази власт " – 25 млн. лева – Не е съществено – каква е цената на изгодите (?) – единствено от " излъчванията " облагата е по-голяма.

Кореспонденцията е от 2014 година По това време е на власт държавното управление на Орешарски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР