mediapoolПублично да ме обесят или убият на площада, прасето няма

...
mediapoolПублично да ме обесят или убият на площада, прасето няма
Коментари Харесай

Борисов обеща по 300 лева и едно прасе заради чумата

mediapool

" Публично да ме обесят или убият на площада ", прасето няма да дам да се заколя. " Мен да заколят и готово ". " В никакъв случай няма да убиваме прасетата, все едно да убият децата. " " Ще си платим санкциите, само че няма да пуснем никого в дома си. "

Това са част от заканите на протестиращи от села в областите Пазарджик, Пловдив и Плевен, от които страната желае да заколят домашните си свине поради африканската чума. Те не имат вяра на обещанията, че ще бъдат обезщетени неразбираемо по кое време, тъй като няма нищо " черно на бяло ", а единствено думи. Това се разбра от излъчените репортажи по бТВ и Нова телевизия.



Протестите на стопаните продължиха и вечерта в петък.Това накара министър председателят Бойко Борисов да отиде до Пазарджик, с цел да потушава недоволството. След среща с недоволните, на която участва и замеделският министър Десислава Танева, той даде обещание обезщетения за стопаните. Семействата, които би трябвало да заколят прасетата си, ще получат по 300 лв. за стерилизация на дворовете от страната, както и по едно малко прасе от бизнеса.Борисов разгласи тези обезщетения за толеранс, защото прасетата в дворовете не са регистрирани и " по правилник и закон са противозаконни ".Той откри и причина за разпространяването на африканската чума в България. По обясненията на Борисов тя била пренесена от румънските туристи. " Те ядат по пътищата, от там остатъците елементарно могат да се разнесат ", обясни министър председателят. Той добави, че избиването на домашните свине е единственият метод за прекъсване на разпространяването на заболяването, защото за нея няма ваксина.Бунтът на 31 кмета от област Пазарджик против избиването на домашните свине продължава. Това става макар договарянията със земеделския министър Десислава Танева, които продължиха до 19 часа в четвъртък вечерта. В резултат на договарянията срокът за умъртвяване на животните бе продължен със седмица.

" Ще продължим митинга и няма да спомагаме на органите. Няма да заколим прасетата, до момента в който не получим ясно информация по какъв начин хората ще бъдат обезщетени ", съобщи Андон Андонов, кмет на село Хаджиево, област Пазарджик. Според него компенсацията би трябвало да бъде минимум 1000 лева на прасе.

Срокът за непринудено изтребване на прасетата изтече

До 2 август стопаните на домашни прасета в така наречен обекти " заден двор " трябваше да ги умъртвят непринудено в 20-километровата зона към 60-те незасегнати свинекомплекса в страната. Единствено за област Пазарджик срокът за умъртвяване на свинете беше продължен до 11 август след незабавната среща на стопани със земеделския министър Десислава Танева в четвъртък.

Няма информация дали товна е направено и какъв брой животни са избити.

Тези, които не са го създали са застрашени от санкция до 1000 лв..

Протестиращ: Да пристигна Бойко Борисов и да ми даде половината от заплатата си

В 31-о села в област Пазарджик, осем в област Пловдив и едно в Плевен обаче отхвърлят да заколят домашните си прасета.

Някои от тях всеки миг би трябвало да родят и по закон е неразрешено избиването на бременно животно, изяснява ветеринарният доктор Евгени Гочев от  плевенското село Аспарухово  пред Нова телевизия. Той е безапелационен, че няма да разреши да бъде умъртвена свинята майка. Обяснява, че от две години се бори с Областната дирекция за сигурност на храните в Плевен да записват животното му, само че към този момент безрезултатно. От там пък настояват, че не е подавал заявление.

Ветеринарният доктор е дал проби за проучване от свияната майка. Те са негативни и не е болна, сподели Евгени Гочев. Показва, по какъв начин съблюдава и ограниченията за биосигурност, тъй като е наясно с разпоредбите, процедурите и законовите разпореждания.

" Да дойде Бойко Борисов и да ми даде половината от неговата заплата незабавно ", тогава може да си заколям прасето, споделя мъж от село Хаджиево, област Пазарджик, пред Нова телевизия.

Друг неудовлетворен предизвестява да не им пращат полиция, другояче " обществено да ме обесят или убият на площада ".

" В никакъв случай няма да убиваме прасетата. Все едно да убият децата ", споделя очевидно ядосана жена. Обяснява, че по този начин претърпяват през зимата – с месото от прасетата.

" Това е срамотия! Това е ликвидиране...Мен да заколят и готово ", споделя жена от  село Крушево,  област Пловдив, пред бТВ.

Жителите на селото би трябвало да заколят прасетата си, тъй като попадат в 20 км охранителна зона на комплекса в село Белозем, само че отхвърлят да го създадат.

На същото мнение са и стопаните от други 7 села в община Първомай. Аргументът им е, че не е минала ветеринарна инспекция, която да откри дали има чума. Такава обаче не е нужна, тъй като попадат в 20-километрова охранителна зона от огромен свинекомплекс.

" Ще си платим санкциите, само че няма да пуснем никого в дома си ", споделя млада жена. Други я репликират – " нищо няма да им заплащам ".

" Не мога да изкажа друга позиция с изключение на тази на страната "  (а тя е че домашните свине би трябвало да се избият – бел. ред.), споделя кметът на община Първомай Ангел Папазов. В същото време изяснява, че " локалната власт би трябвало да е с хората " и по тази причина е на митинга. Освен това би трябвало да съобщи настояванията на съгражданите си до ръководещите в регионалния център Пазарджик и до властта в София.

" Това изригна за четири, пет дни като вулкан. Да направи отсрочка (земеделския министър – бел. ред.) поне за три месеца. Купили сме свине и фуражи ", сподели протестиращ в Крушево.

Днес стана ясно, че и домашните прасета в  софийските села Мировяне и Мрамор  също би трябвало да бъдат умъртвени, тъй като попадат в 20-километровата зона към индустриална плантация.

Танева незабавно търси пари от Брюксел

В очите на дребния собственик на село, който отглежда две, три свине в задния си двор обстановката наподобява, че властта още веднъж е тръгнала да избавя едрия бизнес с многото пари, до момента в който той ще би трябвало да гладува през зимата. Карат ги да избиват здравите си животни, без да има регистриран случай на заболяване, единствено тъй като попадат в 20-километровата охранителна зона към индустриален свинекомплекс.

В същото време отсреща не им се предлага нищо. Няма закрепено обезщетение, няма нищо " черно на бяло ", с цел да не се отметне властта от дадените обещания, както се изрази един от селските кметове. Напротив ръководещите обясняваха, че притежателите на нерегистрираните свине няма да получат нищо. В същото пострадалите настояват, че самата БАБХ попречва регистрацията на прасетата.

Заместник-министърът на земеделието Янко Иванов съобщи, че е изумен от дейностите на селските кметове.

" В четвъртък в 19 часа кметовете изявиха подготвеност за съдействие и в този момент, седем часа по-късно, внезапно разбирам, че са се отметнали от обещанието си. Те не знаят законовите разпореждания в страната. Животните би трябвало да се записват. Искаме хората да ни оказват помощ непринудено ", сподели Янко Иванов пред Нова телевизия.

Той сподели, че имало случаи, при които в " заден двор " се гледали до 50 свине, което е неприемливо по закон. Максимално позволеният брой е 5 прасета и всички те би трябвало да са регистрирани.

" Търсим метод да ги подкрепим финансово (стопаните, които би трябвало да си убият прасетата – бел. ред.) ", каза Янко Иванов. Уточни, че към този момент са водени предварителни диалози по този въпрос с представители на Европейската комисия. Във вторник земеделският министър Десислава Танева ще има среща в Брюксел с еврокомисаря по храните Витянис Андрюкайтис, който наскоро посети България и предизвести, че страната ни е застрашена от ликвидирането на целия отрасъл.

" Защо е това подозрение в институциите. Не виждам това напрежение за какво пораства в допълнение ", сподели още заместник-министърът на земеделието.

Положението с африканската чума сега е доста тежко. Държавата не се е провалила, в избрани области е можело да бъдат положени повече старания, съобщи преди ден и земеделският министър Десислава Танева.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР