Мечтаният нов дом е на една крачка“ - остава само

...
Мечтаният нов дом е на една крачка“ - остава само
Коментари Харесай

Задължителна ли е застраховка на дома при ипотечен кредит

Мечтаният нов дом е на „ една крачка “ - остава единствено банката да ни отпусне ипотечния заем. Освен с положителни страсти, този миг е обвързван с доста административни процедури и доста количество документи.

В пакета документи попада и имуществена застраховка, а сключването й е наложително при разпределяне на ипотечен заем. Тази застраховка в действителност е общоприета имуществена лавица, към която е добавено специфичното изискване, че при възможна вреда правото на обезщетение ще бъде употребено предпочитано от банката за покритието на непогасената част от заема. В уговорка по полицата е посочено, че банката-кредитор е ползващо лице по контракта, изясняват специалистите от Асоциация на българските застрахователи.

Нерядко, около останалите елементи по заема, пропущаме да обърнем внимание на изискванията по препоръчаната ни имуществена застраховка, а и постоянно избираме най-евтиния вид, с цел да понижим вноската по заема. Но този метод може да докара до проблеми, в случай че нещо се случи с дома ни. Единственият метод да избегнем вероятните неприятности е деликатно да се срещнем с изискванията по препоръчаната лавица и в случай че не ни удовлетворяват, да потърсим по-подходящи за потребностите ни разновидности.

Ето на какво би трябвало да обърнем внимание при подписване на имуществена застраховка по ипотечен заем!

1.            Проверете по какъв начин се образува застрахователната сума по полицата – на база действителна стойност на парцела или на база остатъчна сума по заема

По отношение на имуществените полици по ипотечни заеми се ползват най-общо два метода при установяване на застрахователната сума. При единия, сумата подхожда на дължимото по заема и надлежно понижава с времето. При другия, относително по-често срещан, сумата отразява цената на парцела и не се трансформира през интервала на заема. И двата метода са публикувани в практиката, като предлаганите застрахователни артикули са съобразени с условията на банките. 
 istock istock
Трябва да сте наясно, че разновидността застрахователната сума да дава отговор на остатъчната стойност по заема не ви предлага пълноценна отбрана. Той има единствено едно преимущество – по-ниската цена на полицата.

Нека разгледаме един образец, с цел да онагледим казаното: С отпуснатите от банката средства сте закупили жилище, чиято действителна стойност е 200 000 лева По ипотеката ви е останало да изплащате 30 000 лева – такава е и застрахователната сума по полицата за дома, която се сключили във връзка със заема. Ако вследствие на тежко рисково събитие жилището ви е изцяло унищожено, т.е. вредата е тотална, то застрахователят ще заплати 30 000 лева – лимитът по полицата ви – на банката за погасяване на заема. А вие ще останете без жилището си.

Съвсем друга би била обстановката, в случай че сумата по застраховката дава отговор на действителната стойност на жилището, в тази ситуация 200 000 лева Тогава, с изключение на, че на банката ще бъде изплатен остатъка от 30 000 лева по заема, то и вие ще получите 170 000 лева, с които бихте могли да си осигурите ново жилище. Но даже домът да не е било изцяло погубен, то едно по-сериозно събитие, да вземем за пример наводняване или пожар, може да нанесе вреди, надвишаващи лимита от 30 000 лева и за отстраняването им ще се наложи да ползвате и лични средства.

Как да получите обезщетение при повреда у дома

Сумата по полицата, както и изискванията по нея, въздействат върху образуването на компенсациите и за частични вреди. Затова, още на стадий подписване на застраховката, би трябвало да се информирате за всички елементи – да вземем за пример, дали застрахователната сума по полицата би довела до погашение на обезщетение в цялостен размер при настъпили частични вреди, т.е. без използване на подзастраховане.
Като консуматор, вие имате освен изгода, само че и право да поискате застраховката на дома по заема ви да е на действителната стойност на парцела – по този начин може да си спестите доста неприятности и финансови проблеми.
 
2.            Проверете какви опасности покрива полицата, която сключвате по отношение на ипотечния заем – да вземем за пример, дали са единствено най-основните и единствено за недвижимото имущество

Предлаганите от банките имуществени застраховки по ипотеки са със относително стеснен набор от покрити опасности – всекидневно, пожар и естествени бедствия, както и земетресение. С други думи, покрити по полицата са тези опасности, които могат да доведат до доста сериозна или тотална вреда на ипотекирания неподвижен парцел. Но за вас, като притежател, са от голяма важност редица други опасности – да вземем за пример, ВиК повреди, злоумишлени дейности на трети лица, гражданска отговорност към трети лица, кражба и други. Те могат да причинят обилни вреди и в случай че не са включени в полицата ви, ще се наложи сами да понесете загубите, да възстановявате имуществото със лични средства. 
 istock istock
Друг значим миг е, че движимото имущество всекидневно не е част от покритието на имуществените застраховки по ипотеки. Така, при положение на пожар, да вземем за пример, ще бъде изплатено обезщетение за вредите по стените, пода и така нататък, само че не и за мебелите, техниката в опожареното помещение, защото в полицата не попада покритие за движимото имущество.
За да си осигурите по-пълноценна и съответна на потребностите ви отбрана, може да поискате да бъдат добавени спомагателни покрития по полицата ви или да потърсите различен осигурителен артикул.
 
3.            Знаете ли, че имате право да изберете с кой осигурител да сключите имуществената лавица по ипотеката, стига тя да включва определените от банката минимални покрития

При разпределяне на ипотечен заем се изисква наложително подписване на застраховка за жилището, което ще бъде закупено с отпуснатите средства. Стандартна процедура е банките да оферират в пакет към заема и застраховки за дома. В България съвсем всяка банка има контракт с един или повече застрахователи, чиито артикули продава. Често офертите за кредитополучатели са преференциални, с огромна отстъпка в наградата. Все отново, клиентът има законово право да избере с коя компания ще подписа застраховката, а банката следва да я одобри, в случай че полицата дава отговор на условията й за минимално покритие.

При всички случаи, освен когато купувате лавица по отношение на ипотечен заем, е значимо да се запознаете деликатно с препоръчаните условия и да прецените дали те дават отговор на самостоятелните ви потребности. Имате благоприятни условия да поискате модифициране на изискванията или да потърсите предложения, които да отразяват както съответните условия на банката, по този начин и вашите желания.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР