Мечка с две малки мечета се появи в центъра на

...
Мечка с две малки мечета се появи в центъра на
Коментари Харесай

Мечка с мечета се появи в центъра на село Арда |

Мечка с две дребни мечета се появи в центъра на смолянското село Арда в непосредствена непосредственост до общината, читалището, магазин и дребни фамилни хотели. Тази преживелица е от 14 юни. Преди това същото или друго мечешко семейство е виждано в непосредствена непосредственост до къщите в Арда и прилежащите села Горна Арда и Могилица. Хората са уплашени, тормозят се и за поминъка си, защото селата в горното течение на р. Арда разчитат най-вече на туризма.

“Вчера за първи път я видяхме, беше голяма мечка с две дребни мечета. Дойдоха горските служащи да я гонят, обаче тя подгони горския и по този начин... После побягна и не видяхме по-нататък какво стана, къде отиде… ”, описа пред еТВ Венци притежател на магазин и хотел. Много е рисково, хората се стресираха и всички се прибират по къщите, добави той.

Алмира Ананиева, която е кмет на Горна Арда, сподели че към момента няма сигнали за нахлуване. “Това е добре за популацията на мечките, само че за нас не е добре тъй като ние сме добра туристическа дестинация, която се посещава от доста хора и те се опасяват ”, добави тя. Местните поданици разясняват, че не се взимат ограничения, а мечките са по-важни от хората.

“Населените места в Родопите мощно обезлюдяха. Мечките усещат неналичието на индивида и не се тормозят да навлизат в обитаеми места, в места където се отглеждат селскостопански животни ”, разяснява инж. Здравко Бакалов, шеф на Южноцентрално държавно предприятие- Смолян (горското).

Горските приготвят проект за деяние с цел да не позволен доближаването на мечки до селата.

Местни поданици считат, че видяната майка с две мечета не е единствената мечка, която обикаля района и приказват за още една мечка с малко и за наедрял мъжки мечок. Никой не желае да се убиват мечките, те желаят да се разселят на други места и да се понижи популацията им в региона до най-малко.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР