Мечите пазари биват най-различни разновидности. От 50-те години на миналия

...
Мечите пазари биват най-различни разновидности. От 50-те години на миналия
Коментари Харесай

Завръщат ли се биковете

Мечите пазари биват най-различни разновидности. От 50-те години на предишния век до момента е имало 11 такива. Най-краткият от тях, през 2020 година, продължи един месец, а най-дългият, от 2000 година, повече от две години и половина. Най-лошият спад на американските акции стартира през октомври 2007 година, с голямо намаляване от 57%, когато настъпи финансовата рецесия. Най-малкият спад е през 1990 година - единствено 20%, в отговор на лека криза.

Следователно историята не може да ни каже доста за това дали фондовият пазар ще продължи да се срутва през 2023 година, само че предлага няколко подсказки. Най-неприятните и продължителни спадове нормално се случват, когато понижението в цените на активите оказва помощ да се разкрие, че са осъществени голям брой финансови злоупотреби, когато обстановката е била добра - образец е рецесията със спестовните и кредитните асоциации през 80-те години на предишния век (т.нар. savings-and-loan crisis), както и проблемите с обезпечените с ипотеки скъпи бумаги в средата на първото десетилетие на века.

Лошият цикъл при активите по-късно води до интервал на дълбока икономическа рецесия, защото потребителите понижават разноските си, а фирмите редуцират служащи, тъй като облагите им се свиват. По-леките мечи пазари като тези от 60-те или 90-те години на ХХ век нормално се случват, когато икономическият цикъл има един от тези детайли, само че не всички - да вземем за пример в случай че потребителите не са били толкоз мощно наранени, облагите са били допустими в интервала преди рецесията или в случай че финансовите провинения, разкрити вследствие на спада, са били дребни.
Реклама
Ще продължи ли мечият пазар през 2023 година? Той бе предшестван от интервал, в който нещата вървяха сносно - " ревящият " бичи пазар през 2021 година беше непреклонен. Водещият борсов показател S&P 500 доближи нови исторически върхове в 68 от 252 търговски дни - единствено през 1995 година той е достигал повече пикове.
Само месец откакто пазарът доближи своя връх през 2007 година, Lehman Brothers се срина.
Видимо се надуваха балони при криптоактивите, като да вземем за пример нематериалните токени, до момента в който новите финансови принадлежности, наречени SPACS (специални капиталови схеми), набираха неуместни количества капитал. Цените на жилищата се покачваха даже по-бързо, в сравнение с в годините преди международната финансова рецесия.

Ще разкрие ли този спад необятно публикувани финансови нарушавания? Ако е имало такива, скоро ще разберете за това. Само година откакто пазарът доближи своя връх през октомври 2007 година, Lehman Brothers банкрутира. А слабостите във финансовата система към този момент стартират да се демонстрират.
Реклама
През септември 2022 година английските пенсионни фондове бяха застрашени от претенции за в допълнение поръчителство по някои притежавани от тях деривати върху облигации. Волатилността на американския пазар на съкровищни облигации внезапно нараства. Разходите за застраховките против банкрут на огромната швейцарска банка Credit Suisse се покачват. Но въпреки всичко международните регулатори се постараха през последните 15 години да понижат риска, който финансовата система може да поема, и я изолираха с огромно количество капитал. Трудно е да си представим, че следва да се развие нещо от мащаба на международната рецесия от 2007-2009 година

Каква е дълбочината на икономическата рецесия? Това е неразбираемо. Ако на хоризонта се задава дълбока такава, тя към момента не се е появила - равнището на безработица в Съединени американски щати продължава да е на многогодишно дъно макар бързото стягане на паричната политика от страна на Федералния запас. Все отново паричната политика работи с дълги и променливи закъснения. Възможно е да си представим, че това стягане ще докара до внезапно стесняване на икономическата интензивност, откакто семействата и предприятията усетят цялостната му мощ. Ето за какво не бройте биковете си, преди да са се родили.
Ами в случай че? Анализаторите чакат китайското държавно управление в последна сметка да укрепи доверието в жилищния бранш. Но какво ще стане, в случай че държавната поддръжка за имотния пазар се окаже незадоволителна? Това може да докара до доста повече банкрути измежду задлъжнелите имотни компании. Строителството ще спре, защото фирмите нямат пари в брой. Милиони хора, които са почнали да заплащат за жилища, може да не ги получат. Социалното неодобрение ще нарасне. Някои пострадали купувачи на жилища даже биха могли да координират митингите си с хора от други градове, което би представлявало опасност за ръководството на Комунистическата партия.
2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР