Мечетата, които загубиха майка си и бяха отгледани в специализирани

...
Мечетата, които загубиха майка си и бяха отгледани в специализирани
Коментари Харесай

Върнаха в природата трите спасени мечета в Родопите

Мечетата, които изгубиха майка си и бяха отгледани в профилирани центрове в България и Гърция, още веднъж са в естествената си среда , оповестиха от WWF.

Министерство на околната среда и водите (МОСВ), фондация " Четири лапи " и природозащитната организация WWF сполучливо организираха интервенцията по спасяването на трите мечета преди година, а в този момент - и по връщането им в природата.

От WWF напомнят, че историята стартира на 4 юни предходната година, когато Хуба, Вихър и Горан са открити уплашени, уплашени и без майка в Родопите от екипа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян.
 Намерените три мечета в Родопите се връщат в дивата природа
Намерените три мечета в Родопите се връщат в дивата природа

В момента се намират в центъра за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция

След къс престой в Парк за мечки-Белица, който се ръководи от " Четири лапи " и фондация " Бриджит Бардо ", благодарение на Министерство на околната среда и водите, е основана организация трите мечета да бъдат трансферирани в центъра за рехабилитация на кафява мечка ARCTUROS в Гърция. Там те минали през нужния интервал на подсилване, с цел да могат да се завърнат сполучливо в естествената си среда .

След обширен обзор в събота, експертите в гръцкия център Арктурос открили, че мечетата са достигнали подобаваща възраст и килограми, с цел да се върнат назад в природата . " Четири лапи " и техният профилиран автомобил за мечки поели превозването и наблюдението на мечетата по пътя.

Димитър Иванов, шеф на Парк за мечки-Белица, споделя: " За страдание, в последните 10 години все по-често ставаме очевидци на мечета сираци. Причините са няколко, само че съвсем постоянно са свързани с директната човешка активност - бракониерство, понижаване на хабитата, нахлуване в териториите на мечката и така нататък Мечета без майка не могат да оцелеят в природата сами и в случай че имат шанса да бъдат локализирани в точния момент, за тях може да бъде положена грижа. Фондация " Четири лапи " твърдо има вяра, че би трябвало да се откри най-подходящият път за тях, а това е - да се върнат още веднъж в природата след рехабилитация и да получат своя късмет да изживеят живота си като диви мечки. "
 Трето мече е избавено през днешния ден от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян
Трето мече е избавено през днешния ден от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян

Мечето към този момент пътува към Парка за танцуващи мечки

Точната локация, където са пуснати мечетата, остава загадка поради тяхната оптималната отбрана от противозаконни похищения. Хуба, Вихър и Горан ще се нуждаят от първични грижи при акомодацията си назад в дивата природа . Те имат специфични нашийници, посредством които специалистите от WWF ще могат да реализират наблюдаване, само че ще се намесват единствено в краен случай - в случай че зародят подозрения за здравословното им положение или в случай че се появят признаци за проблематично държание.

" От WWF имаме вяра, че хармоничното общуване сред хората и мечките е допустимо ", споделя изпълнителният шеф на WWF България Веселина Кавръкова. " За да се реализира то обаче, са нужни доста повече запаси и съществени ограничения за предварителна защита, което включва всеобщо обучение за държанието на мечките - от учебното заведение до хората, които постоянно прекарват време в дивата природа, както и потребността от по-добро използване на законодателството, защото мечката е предпазен тип и противозаконното й ликвидиране е закононарушение ", добавя тя.

Експертите на WWF имат подготвеност за постоянни визити на терен , за слагане и инспекция на фотокапани за наблюдаване, както и за наново залавяне на мечетата при потребност. Всичко това ще се реализира в тясно съдействие с Министерство на околната среда и водите.

Данните от формалния мониторинг на кафявата мечка, осъществяван от Изпълнителната организация по околна среда, демонстрира, че популацията на типа у нас е намаляла с близо 40% за последното десетилетие - от 518 през 2011 година до 329 през 2019 година
 Спасиха 4-месечно мече в Смолянско
Спасиха 4-месечно мече в Смолянско

То е видяно до момента в който е било на дърво...

" Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се приспособяват бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат здрави. В Министерство на околната среда и водите обсъждаме опцията за основаване на Спасителен център за огромни диви бозайници, тъй като у нас подобен към момента няма. Продължаваме да работим за възстановяване на политиките за запазване на мечките, като ускоряваме контрола върху бракониерството и подобряваме методите за компенсиране на земеделските производители, които са били ощетени от нападения на мечки ", сподели през днешния ден министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на акцията в парк " Централен Балкан ".

Парк за мечки-Белица " Четири лапи " дружно с фондация " Бриджит Бардо " се грижи за 19 потърпевши от друга човешка интервенция мечки. Те населяват 12 хектара повърхност в сърцето на Рила - действително в техния натурален хабитат. За тях се грижат 24/7/365 екип от 15 индивида - изключителните експерти на " Четири лапи ". Парк за мечки-Белица е най-хубавият мечешки избавителен дом на Балканите.

Природозащитната организация WWF следва научно-базирана стратегия, която цели предотвратяването на евентуални спорове сред мечки и хора. Водеща роля тук играе Спасителният отряд на WWF, формиран от опитни специалисти, който към този момент близо две години се отзовава на сигнали на жители, инсталира електропастири към наранени парцели и съветва локалните хора по какъв начин да се предпазят от нежелана среща с мечка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР