Мдааа… Думите са на президента Путин, изречени са на 14

...
Мдааа… Думите са на президента Путин, изречени са на 14
Коментари Харесай

Когато украинската армия влезе в Москва – Русия ще заговори за мир. До Путин и Саддам ли се нареди Радев?

Мдааа… Думите са на президента Путин, изречени са на 14 март Улан-Уденския авиационен цех.

Къде е българкият президент Радев обаче, да изкомандва по генералски о.з.капитана от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Володя да спре да повтаря думата „ победа “ и да заприказва малко за мир…

Една кръвопролитна история, която някои са позабравили, евентуално, тъй като е по-далечко от нашите граници.

Става дума за завоевателната война на Ирак против Кувейт. На 2 август 1990 година войските на Саддам Хюсеин нахлуват в Кувейт. Багдад упреква Кувейт, че краде нефт от него. Истинската причина обаче е, желанието на Саддам да завладее 320-километровата крайбрежна линия на Персийския залив.

За броени дни многочислената иракска войска пречупва съпротивата на кувейтските въоръжени сили и настава 7-месечна окупация, изпълнена с убиъства, принуждение, палежи и грабежи. Докато светът не се възмути най-после и не реши да спре кръвопролитията. Направи го посредством Англия и Съединени американски щати, които помогнаха директно и се намесиха на страната на кувейтския народ. Изтласкани и разрушени иракчаните желаеха мир. МИР.

 

Забележете: преди този момент, по време на войната сред Ирак и Иран, Кувейт освен е на страната на Багдад, само че и налива милиарди в модернизиране на иракската войска и разпростира филантропична стратегия за подкрепяне на иракските жители. За признателност Саддам взема решение да изпепели своите великодушни другари, потвърждавайки, че Кувейт е част от Ирак и даже афишира анексия…

Кръвта и гибелта миришат на всички места еднообразно.

 

Путин изпраща многочислена войска, която пали, мародерства, насилва, граби, само че той си има свои думички за войната, които звучат някак благозвучно. Едва ли самичък си има вяра, само че ги употребява, тъй като такива са разпоредбите на неговата агитация. А пропагандата е част от войната. Тя е хибридния вид – не по-малко непоносим и злокобен.

 

Саддам бе съден през 2006 година и наказан на гибел и обесен. Така приключват нерядко диктаторите.

И до през днешния ден се чуват гласове в отбрана на Саддам, който бил атакуван от американците по подправено изказване за владеене на химически оръжия. Но никоъ от бранителите му не загатва кървавите му войни против съседи – иранци, кувейтци и най-много против кюрдите, които подлага на тотална асимилация и заличаване. Не се загатват и репресиите на неговия режим против личния му народ. Важното е последователите на режими от тоталитарен вид да акцентират, че „ груповия Запад “ е бил агресор против Багдад. И отново пропущат, че подхванатите военни дейности против режима на Саддам са след резолюция на Организация на обединените нации и в обединението се включват 25 страни от целия свят. Единствено Русия тогава поддържа Саддам.

 

Аналогиите се постановат сами. Днес Русия води война против Украйна на територията на Европа. Съвсем близо са едни от най-богатите страни на континента, които с изключение на тов са безусловно миролюбиви. Путин афишира някакви цели, които почнаха да се трансформират още след първите дни и сражения. По сходен метод се е държал Сталин, когато руската войска нахлува във Финландия през 1939 година Също и в Полша, когато Москва анексира големи територии от страната.

 

Войната на Путин против Украйна наподобява от ден на ден на онази в Месопотамия.

Детайлите не са едни и същи, само че като цяло двете експанзии си наподобяват доста.

Пропагандата на Саддам твърди тогава, че Багдад желае да попречи на Ислямската гражданска война в Иран да се популяризира измежду огромната шиитска общественост в Ирак. За задачата Саддам Хюсеин стартира бомбардировки на иранските военни летища, а по-късно в края на септември 1980 година изпраща танкове в прилежащата страна. Путин също се пробва да показа експанзията против Киев като превантивна военна интервенция против " неонацисткия режим " в Украйна, която назовава " антируска страна ", плацдарм на враждебния Запад, опасност за миролюбивите руснаци.

 

Саддам твърди, че не желае да унищожи Иран, а по-късно и Кувейт, не желае и да ги окупира. И прави тъкмо това!

 

Путин и външният министър Лавров до последния ден твърдяха, че който предсказва война на Москва против Украйна е вманиачен и на идващия ден,руските танкове нахлуха в прилежащата суверенна страна.

 

Не знам по какъв начин сходни дейности се връзват с мирната политика и устрема към мир.

 

Всяка минута, всяка секунда войната против Украйна припомня, че за всеки 4,5 см украинка земя умира по един боец. В цивилизования свят този призрачен сън е аналог на апокалипсиса, а не на блян към мир.

 

Когато сравните горните образци и политици с дейностите на украинския президент Володимир Зеленски, ще получите правилния отговор на задачата.

 

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР