МБАЛ „Св. Мина“ се нуждае от неотложни ремонти, които трябва

...
МБАЛ „Св. Мина“ се нуждае от неотложни ремонти, които трябва
Коментари Харесай

Подпомагат с пари от бюджета ремонта на МБАЛ Св. Мина

МБАЛ „ Св. Мина “ се нуждае от неотложни поправки, които би трябвало да стартират през лятото. Това излиза наяве от отчета, направен от шефа проф. Петър Петров по предписание на кмета на Пловдив Здравко Димитров.



Проф. Петър Петров

През пролетта са осъществени огледи от експерти и е изработен обширен разбор за положението на постройката, сторена през 1936-1938 година Общата сума, нужна за незабавните и средносрочните поправки, е 394 000 лева, оповестиха от Община Пловдив.

На този стадий повсеместен ремонт не може да бъде изработен, тъй като на два от етажите е ситуирано Коронавирус поделение. Най-спешна е подмяната на ВиК инсталацията в западното крило, която по предварителни планове ще коства 29 500 лева Здравко Димитров ще внесе предложение в Общинския съвет за разпределяне на тези средства до края на седмицата, с цел да се подмени отвесният щранг и да се изградят и ремонтират баните.

В средносрочен проект е належащо да бъде завършен ремонтът на ВиК инсталацията в цялата постройка, да бъде заменен болничният асансьор и да се извърши повсеместен ремонт на покрива с замяна на хидроизолацията.

Проф. Петър Петров бе назначен за краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на МБАЛ „ Свети Мина “ през октомври 2019 година, а напролет на предходната година завоюва конкурс за тази служба. Преди това болничното заведение смени няколко ръководители, без да се организира конкурс. Въпреки краткотрайните управления в интервала 2012 до септември 2019 година Общински съвет на няколко пъти утвърди отпущането на средства за ремонт на отделението по образна диагностика, за погасяване на заеми към снабдители на консумативи и за погашение на заплати. Общата сума за този интервал надвишава 6 млн. лева, напомнят от администрацията.

Проф. Петров разяснява, че при встъпването си в служба е заварил МБАЛ „ Свети Мина “ в тежко финансово и материално-техническо положение, като едвам преди три месеца лечебното заведение за пръв път съумя да излезе с позитивен финансов баланс. В същото време общинската болница сътвори екип от лекари, сестри и доброволци и пое отговорността за разкриването в началото на 30, а по-късно на 90 кревати за лекуване на пациенти с Covid-19. Само преди месец беше построена кислородна система със 123 поста във всички стаи. Средствата бяха обезпечени от взаимна дарителска акция на Община Пловдив и болничното заведение, която събра над 75 000 лв.. Наложената прецизна финансова политика разреши на лечебното заведение да погаси напълно банковия си заем в размер на 270 хиляди лв., а след договаряния с НЗОК отпуснатите средства по клинични пътеки се усилиха от 270 на 360 хиляди лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР