МБАЛ Проф. д-р Параскев Стоянов в Ловеч е в тежко

...
МБАЛ Проф. д-р Параскев Стоянов в Ловеч е в тежко
Коментари Харесай

Ловешката болница е с над 10 млн. лв. задължения

МБАЛ " Проф. доктор Параскев Стоянов " в Ловеч е в тежко положение, отговорностите към последната година са над 10 милиона лв. , от които към компании и контрагенти - 4,5 милиона лв., описа пред Българска телеграфна агенция новият изпълнителният шеф на лечебното заведение Янко Кочев.

" Около шест милиона от отговорностите са пари , които са били давани от Министерството на здравеопазването за субсидирани действия, само че къде са отишли не мога да ви кажа за всички ", уточни Кочев. Той изясни, че това са средства за субсидиране на съответни действия напред и подлежат на връщане, в случай че не се извърши това, за което са отпуснати.

Ръководството на болничното заведение планува и разисква оздравителни ограничения . Част от тях са привличане на експерти и специализанти, понижаване на повишените цени на лекарства и консумативи, които лечебното заведение закупува, разбор на индикаторите на всички болнични структури, друг бюджет за всяко поделение съгласно финансовите резултати, осъществената работа, приходите и разноските, търсене на разновидности за различни източници на отопление.

По думите на Кочев от предходната година са закрити урологично поделение и гастроентерологичните действия , заради овакантяване на титулярните експерти. Има нужда и от още кардиолози, защото сега има подписан контракт за съвещания единствено с един.

Хирургично и ортопедично отделения работят, само че лекарите не могат да правят тежки интервенции, защото към този момент всичките шест кревати в Отделението по анестезиология и интензивно лекуване са избрани за коронавирус заболели.

" В момента диря решение на този проблем и да отворим активността на хирургията към интервенции с по-голяма тежест. Сега един тежък травматизъм не можем да го поемем, защото реанимацията е коронавирус конструкция ", изясни шефът на болничното заведение. По думите му тежките случаи се пренасочват към други лечебни заведения. Вариантът съгласно него е четири от леглата да са за пациенти с COVID-19 и две - за останалите диагнози.

Янко Кочев добави още, че в болничното заведение през декември са лекувани 156 заболели с COVID-19 . От тях единствено 16 са имунизирани. Заетостта на коронавирус леглата все още е към 55 %.

Конкретни ограничения се плануват и във връзка с неналичието на фрагменти, сподели още Кочев. Една от тях е обезпечаване на стипендии на специализанти и студенти по медицина, медицински сестри, лаборанти, акушерки. Това ще е против подписан контракт, съгласно който, след придобиване на компетентност би трябвало да работят пет години в болничното заведение.

" Ако не ги дръпнем и тези хора да знаят, че имат обезпечена работа, нищо не вършим. Това е процедура в доста лечебни заведения. Старая се сега да я въведем ", уточни шефът и добави, че лечебното заведение ще се опита да отбрани акредитация за модул за образование. Така ще има опция болничното заведение да стане база за специализанти, сподели още Янко Кочев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР