Майтап за 1 април вкарал рибарите в морето да ловят

...
Майтап за 1 април вкарал рибарите в морето да ловят
Коментари Харесай

След калкана рибарите чакат цаца и сафрид

Майтап за 1 април вкарал риболовците в морето да ловят паламуд. Запознати са безапелационни, че е необичайно по това време на годината да се появят пасажи с тази риба. Независимо от това, намерили се „ балъци “, които да влязат с лодките в морето дни преди Великден, с цел да търсят улов. После мъчно понесли подигравките.

Истината е, че сега се хващат попчета и калкан. Но и това е до време, тъй като на 15 април идва възбраната за улов на калкан и тогава се прави равносметката. Продължава до 15 юни, а тази година квотата ни е увеличена с над 30% и стигна 43,3 тона. Те се разпределят сред 116 риболовен корабчета, а калкан най-вече излиза сред Балчик и Дуранкулак.

Наближава даляните да бъдат заложени за цаца. (Ама риба!) През май ще се чака пролетният сафрид, който обаче съгласно песимисти ще пристигна едвам през юни. Но това не пречи пасажите да дойдат по-рано. Зевзеци-матрапази от борсата във Варна настояват, че към този момент има улов край Ахтопол, само че може да им се има вяра колкото на кент-флош от първо разпределяне.

Иначе на юг излизат попчета. Ловят ги с кошове, за примамка се употребява цаца. Попчето влиза в коша и не след дълго е на кея за продажба.

Дългогодишни риболовци към този момент се помиряват с обстоятелството, че морето не дава толкоз доста, колкото предходни години. Надяват се и тази година да „ избутат “ с каквото има. В летните месеци всички незабелязано минават от сафрид на надалеч по елитни риби: чернокоп и лефер./chernomore.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР