Майстор превръща камък в перфектния зид. Христо Тоцев е единственият

...
Майстор превръща камък в перфектния зид. Христо Тоцев е единственият
Коментари Харесай

„Сухата зидария може да издържа хилядолетия“: Майсторът Христо Тоцев за страстта му към камъка

Майстор трансформира камък в съвършения дувар. Христо Тоцев е единственият лицензиран майстор по суха каменна зидария у нас. Той споделя, че с цел да се получи съвършеният дувар, е значимо да се приказва с камъка.

Снимка: bTV

„ Това е част от работата. Докато правиш зида, постоянно се случва да не внимаваш и тогава някой камък те санкционира, по тази причина си казваш и почваш да му приказваш: да аз съм в неточност и не съумях да направя нещата както би трябвало. Или когато започнеш да искаш нещо от него да се случи, с цел да да пасне още по-добре, започваш един тип да го молиш да бъде малко по в страни и той си ляга на мястото “, изясни Христо.

Снимка: bTV

Той е от самоуките майстори, достигнали върховете на своя античен поминък. Христо Тоцев прегръща всеки един камък с пръстите си, с цел да го запечата в идеалния каменен дувар.

По специалност той е промишлен дизайнер

„ Историк съм по обучение, приключил съм Великотърновския университет. Имал съм постоянно отношение към нещата, които човек може да прави с ръце, може да сътворява. Някак си по натурален път се случиха при мен нещата, че след завършването на висшето ми обучение незабавно започнах да се занимавам с нещо, което доста ми харесваше. Занимавах се с реституция на остарели къщи. Там се срещнах с класическия вид на каменната зидария със заварка. И в един миг, може би е инцидентно, може би е орис - видях осъществяването на суха каменна зидария от татко и наследник, които наоколо до мястото, където работех, просто скапаха една остаряла стена, която към този момент беше компрометирана, подредиха камъка и по-късно започнаха да подреждат зида. Тогава разбрах, че този метод, този способ на строеж е извънредно забавен и скъп и по тази причина счетох за нужно да схвана повече за сухата зидария “, изясни майсторът.

Снимка: bTV

А сухата каменна зидария е един от най-древните занаяти.

Клиентите му го търсили по телефона, само че той към този момент не отговарял

„ Има образци в международен мащаб на градежи, които са на над 5000 година Ако бъде направена качествено и както би трябвало, сухата зидария може да устоя хилядолетия. Самата тя тъй като се употребява само и единствено камък, не се употребява никакъв свързващ материал в сухата зидария, тя е един доста натурален строеж, който се вписва в природата без човек да се замисля. Затова той е просъществувал през вековете и до ден сегашен се практикува в целия свят.
Има доста положителни образци от интервала на късното възобновление, които са непокътнати и до през днешния ден, само че по-късно лека бавно самият поминък в България е почнал да губи силата си. Здравината идва от вярното нареждане на камъка, има си избрани условия и характерности за това по какъв начин би трябвало да бъде направено, само че свободата по какъв начин тъкмо ще наподобява е доста огромна, по тази причина има доста разнообразни типове суха каменна зидария. Всичко е обвързвано с гравитацията и с триенето. Това е силата на сухата зидария. Ако бъде добре подреден камъка, в случай че са заключени един различен - към този момент самата гравитация прави работата на това да стане крепко. Тоест малко като един античен тетрис “, изясни Христо.

Вижте още във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР