Майските празници и събития, свързани със значимите факти в културата

...
Майските празници и събития, свързани със значимите факти в културата
Коментари Харесай

Филм за Борис Христов и едноименна награда

Майските празници и събития, свързани със значимите обстоятелства в културата и изкуствата в Пловдив не престават с представянето на биографичен филм на Българска национална телевизия Пловдив за международния оперен бас – Борис Христов.

Сценарист на кино лентата е журналистът Галена Паскова, режисьор – Пепа Кошишка.

Филмът е основан във връзка 100-годишнината от рождението на оперния актьор, а в този момент ще бъде в центъра на събитие, проведено от „ Фондация за Развитие на Артистични Таланти “.

На 27 май, от 18 часа в артистичната среда на изложба “Джуркови “ в Стария град  фондацията провежда прожекция на кино лентата, респект към  Борис Христов,  роден в Пловдив през месец май, преди 108 години.

Ролята му за разпространение на българската просвета и слагането й измежду най-високите достижения на европейското и международно културно завещание е всепризната. На негово име беше учредена и премията, която „ Фондация за Развитие на Артистични Таланти “ присъди за първи път през 2021 г на оперния режисьор и шеф на опера Пловдив – доцент Нина Найденова.

С удостояването на Нина Найденова с премията „ Борис Христов “ шефът на фондацията – Иван Фратев, съобщи и упоритостта наградата да отличава персони и организации с принос за повишение качеството и наличието на културните процеси в град Пловдив.

Сред критериите за избор на персона и/или организация от изключително значение е устойчивостта на постигнатите резултати. Също по този начин – ролята на отличените за възпитаването на усет и основаването на трайни настройки за нужда от изкуство.

В духа на цялостния отпечатък, който фигура със значимостта на Борис Христов оставя, присъждането на оценката с неговото име търси и предизвиква създатели и организации с високи естетически критерии за основаване на стойностно изкуство.

Фондацията реализира активността си в Пловдив и изборът на личностите и деянията, които получават годишната премия „Борис Христов“  е ориентиран предпочитано към културния живот в града.

Наградната статуетка е миниатюра на един от известните предметни знаци – «Маската», направена от скулптора Цвятко Сиромашки, която посреща посетителите на входа на Дома на културата „Борис Христов“.

Идеята за превръщането й в самостоятелен награден знак е на Иван Фратев. Името му е трайно обвързвано с поддръжката за студенти и възпитаници от учебните заведения по изкуства, както и стойностни събития, които способстват за развиването на културния живот в Пловдив.

Кой ще бъде вторият притежател на премията „ Борис Христов “ ще стане ясно след прожекцията на кино лентата на Българска национална телевизия Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР