Маймунската шарка да се включи в Наредбата за регистрация, съобщаване

...
Маймунската шарка да се включи в Наредбата за регистрация, съобщаване
Коментари Харесай

Маймунската шарка влиза в наредбата за заразните болести

Маймунската шарка да се включи в Наредбата за регистрация, съобщаване и доклад на заразните заболявания. Това предлага Министерството на здравеопазването с план за допълнение към нормативния акт.

От началото на май 2022 година случаи на маймунска вариола се оповестяват от страни, за които болестта не е особено и се записва единствено при импорт от пътувал в инфектирана област в Централна и Западна Африка. Повечето от заболелите лица дават данни за пътешестване в Европа и Северна Америка, където вирусът на болестта обикновено не се среща. През актуалната година за първи път случаи на болестта се рапортуват по едно и също време от ендемични и неендемични страни, с необятно засягане на разнородни географски области.

В тази връзка Европейското бюро на Световната здравна организация разгласи разпространяването на маймунска вариола в Европейския район на организацията за атипична зараза, напомнят в претекстовете си от Министерство на здравеопазването.

Оттам означават още, че макар оповестената от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите ниска възможност от по-нататъшно разпространяване на болестта, самостоятелният риск за доста дребни деца, бременни дами, възрастни или имунокомпрометирани лица измежду близки контактни на случаи на болестта може да бъде висок заради по-голямото влияние на болестта в тези групи.

Като висока все още се дефинира вероятността за по-нататъшно разпространяване на маймунска вариола измежду лица с голям брой полови сътрудници във взаимосвързани мрежи (включително някои групи мъже правещи секс с мъже).

Предаването на инфекцията от пациенти на медицински личен състав е допустимо, като вероятността за предаване на вируса на болестта на медицински експерти, носещи подобаващи персонални защитни средства, е доста ниска, болестта има оценено едва влияние, което води до общ невисок риск. Рискът за медицинските експерти, осъществили беззащитен непосредствен контакт със случаи на маймунска вариола (напр. контакт лице в лице за дълготрайно време, контакт с отворени лезии без ръкавици, интубация или друга инвазивна здравна процедура) се прави оценка като сдържан, показват още от ведомството.

За повишение информираността на медицинските експерти и лабораторните служащи по отношение на навреме определяне на причинителя и недопускане появяването на вторични случаи са направени инструкции до районните здравни инспекции и лечебните заведения по отношение на нужните ограничения, които следва да се подхващат по отношение на болните, техните контактни и външна среда, типа на пробите за лабораторна диагностика.

Предвид всичко това е належащо допълнение към Наредбата, с което да се сътвори опция за провеждането на контрол в страната на болестта маймунска вариола, изясняват от Министерство на здравеопазването.

С всички допълнения към нормативния акт можете да се запознаете, а с всички претекстове към него –.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР