Майките от инициативата Системата ни убива подготвят нов протест и

...
Майките от инициативата Системата ни убива подготвят нов протест и
Коментари Харесай

От „Системата ни убива“ не одобряват гласувания днес закон за личната помощ

Майките от самодейността " Системата ни убива " приготвят нов митинг и ще търсят отговорност персонално от премиера Бойко Борисов, в случай че законът за персоналната помощ бъде гласуван във типа, утвърден на днешното съвещание на обществената комисия в Народното събрание.
 
Депутатите гласоподаваха финансирането на персоналната помощ да се дефинира със закона за държавния бюджет, само че никой от присъстващите представители на финансовото и общественото министерство не съумя да каже какъв брой са плануваните средства за 2019 година.

От думите на обществения министър Бисер Петков стана ясно, че при започване на септември следващата година ще се разбере какъв брой от спомагателните пари за хора с увреждания ще останат за персоналната помощ по закона. Според утвърдените текстове даването на персоналната помощ ще стартира от 1 септември, като за оптималните 8 часа дневно асистентите ще получават месечно минималната работна заплата от 560 лв.. Когато ползвателят е дете с увреждане с 90 и повече % на увреждането, ще се приспадат 380 лв. от фамилната му помощ, в интерес на общината, която му обезпечава помощник.
 
Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще нападна пред Конституционния съд текстовете за финансирането на персоналната помощ.
 
След съвещанието на комисията Вера Иванова от " Системата ни убива " разяснява: " Къде е обещаният закон? Защото това сега не е закон. Това е ново име на съществуващите сега асистенти, които първо са с малко часове и второ, има чакащи, нищо не е съгласно самостоятелната оценка. С тези пари ще се получи същото "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР