Майки на деца с увреждания излязоха отново на национален протест

...
Майки на деца с увреждания излязоха отново на национален протест
Коментари Харесай

Майки на деца с увреждания излязоха отново на национален протест в София

Майки на деца с увреждания излязоха още веднъж на народен митинг в София
Майки на деца с увреждания излязоха още веднъж на народен митинг пред Народното събрание в София довечера. Повод за недоволството им е, че настояванията за почтено бъдеще на децата и хората с увреждания остават неизпълнени, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Протестираме тъй като Бойко Борисов ни излъга, че до 1 октомври ще имаме законите за хората с увреждания, за персоналната помощ и за обществените услуги ”, съобщи уредникът на митингите Вера Иванова. Тя сподели, че през днешния ден стачкуват общо 13 града в България, в които има палатки като блокират основни пътища и автомагистрали и акцентира, че с мирните митинги са били дотук.

„ С дейностите си управниците демонстрираха, че не желаят да ни има, само че ние желаеме да живеем, а децата ни да имат почтено бъдеще ”, безапелационна беше Иванова.

Тя акцентира, че политиците са имали 120 дни за реакция до момента в който те са били на палатка зад Народното събрание, обединени от слогъна „ Системата ни/ги убива ”. Иванова изрази неодобрение и от обстоятелството, че законът за хората с увреждания през вчерашния ден е бил отдръпнат поради несъгласието на финансовото министерство с част от измененията. Според майките нещата да боксуват е, че властимащите нямат воля за промяна и в доказателство на това посочи обстоятелството, че законът за персоналната помощ е в Народното събрание от 3 месеца, само че и по него не се работи.

Майките на деца с увреждания настояха промените да стартират в този момент, да се спре с „ тупкането на топката “ и да се постави завършек на този безконечен „ преход “.

Омбудсманът Мая Манолова, която пристигна на митинга, разяснява в отговор на въпрос на БГНЕС по какъв начин ще се продължи от тук нататък, че към този момент финансирането е обезпечено и се надява да се случи действителна промяна. Знак в тази посока е оттегленият през вчерашния ден закон за хората с увреждания. Манолова акцентира, че майките на деца с увреждания са разочаровани, тъй като всичко се случва доста постепенно и не можа да даде период по кое време настояванията им ще бъдат осъществени. Тя остава до майки до момента в който настояванията им не бъдат изпълнени.

БГНЕС напомня, ме министър председателят Бойко Борисов съобщи, че държавното управление ще отдели 150 млн. лева повече в бюджет 2019 година за хората с увреждания. Борисов изясни, че отпущането на средствата става допустимо поради по-добрата работа на приходните организации, битката с корупцията и контрабандата, и с олигархията. Премиерът акцентира, че хората с увреждания в началото са желали 105 млн. лв., а вместо това страната ще им отпусне 150 млн. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР