Майката на 15-годишната Даная , която почина след съмнения за

...
Майката на 15-годишната Даная , която почина след съмнения за
Коментари Харесай

Майката на Даная протестира пред Пирогов, директортът отказва да се оттгели

Майката на 15-годишната Даная, която умря след подозрения за подценяване на положението ѝ, излезе на митинг пред „ Пирогов “ с искане шефът на лечебното заведение да се отдръпна.

Ани Стоянова упорства Валентин Димитров да се отдръпна от директорския пост, най-малко до момента в който трае следващата инспекция по случая със гибелта на щерка ѝ.

„ Случаят на Даная е групова контузия и постанова групов и обединен отговор от обществото ни. Ако и вие като нас го преживявате като че ли се е случило с вашето дете, подкрепете митинга на Ани Стоянова и Фондация Даная за правото й да получи самостоятелна и справедлива инспекция на обстоятелствата по случая Даная “, написаха във Фейсбук членовете на фондацията.

В ранния следобяд Ани Стоянова и подкрепящите я родители са разговаряли с шефа на „ Пирогов “ Валентин Димитров.

Той обаче отхвърля да се отдръпна от поста и след срещата с тях, съобщи БНР.

Майката на Даная основа фондация в нейна памет, с цел да се бори за по-добро детско опазване на здравето.

Ани Стоянова упорства шефът на „ Пирогов “ да се отдръпна най-малко краткотрайно, до момента в който тече инспекция по случая в лечебното заведение, с цел да не оказва напън върху показанията на чиновниците.

Детето умря през май 2023 година в болничното заведение след хематом от рухване, само че въпросът предизвика доста. Един от проблемите, за които майката на Даная алармира още преди месеци, беше неналичието на животоспасяващо кръвоспиращо лекарство в незабавната болница.
Стоянова беше разказала по какъв начин от " Пирогов " са я предиздвикали сама да търси медикамента и го е получила от лекуващия хематолог на детето от ИСУЛ. Същото беше доказано и от хематолога доктор Денка Стоянова от ИСУЛ.Служителите на " Пирогов " обаче са дали тотално разнообразни показания при инспекцията на " Медицински одит ".Репортаж на Валя Ахчиева демонстрира, че техните публични изказвания са оспорени даже от началника на лабораторията на трансфузионна хематология в " Пирогов " доктор Евгения Шурлиева. Тя удостоверява пред Ахчиева, че въпросният препарат е липсвал и не е прилаган на Даная в деня, в който останалите лекари от болничното заведение настояват, че е употребен.
Затова и майката на Даная упорства за краткотрайно премахване на шефа Валентин Димитров от поста му, до момента в който текат инспекции по случая.

" Отстраняването на шефа ще предотврати възможни негови опити за въздействие върху процеса или резултатите на инспекцията, както и за допустима операция на обстоятелствата ", споделя още тя.

Стоянова упреква Димитров за това, че е позволил неприятно ръководство на болничното заведение и даже корист с животоспасяващи лекарства, както и в това, че в " Пирогов " " няма организация за съответна и навременна здравна помощ за нашите деца ".

Въпросът за отстраняването на Валентин Димитров от " Пирогов " стана мотив за сериозен политически конфликт сред ПП-ДБ и ГЕРБ тъкмо при приемането на Бюджет 2024. Още тогава здравният министър Христо Хинков упрекна Димитров във финансови нарушавания и задейства процедура за промяната му.

, като сложиха под опасност гласуването на държавния бюджет.

Заради чувството за лиспа на " политическа поддръжка " министър Хинков съобщи желанието си да се отдръпна от поста при ротацията в кабинета през март.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР