Майка се възползва от държавни пари за гледане на дете

...
Майка се възползва от държавни пари за гледане на дете
Коментари Харесай

Защо майка, участвала в програма Родители в заетост, дължи пари на НОИ

Майка се възползва от държавни пари за гледане на дете по стратегия на Бюрото по труда. След години обаче се оказва, че би трябвало освен да върне парите, само че и да заплати огромна рента. През втората година от майчинството си Петя Лозанова взема решение да взе участие в програмата " Родители в претовареност ", която обезпечава помощ при развъждането на дете.

„ Основната цел на тази стратегия беше първо да подтиква майките да се завърнат по-рано от майчинство на работа и въпреки това да помогне на безработни родители, дами да бъдат назначени към бюрото по труда като детегледачи. След това сме траяли да получаваме 50% от майчинството, което ни се дължи за втората година, в моя случай е към 160лв. на месец, т.е. в продължение на 8 месеца аз съм получавала тези 160 лева ”, описа тя пред Нова тв.

Пет години по-късно обаче майката е сюрпризирана неприятно. На работното ѝ място получава уведомление от Национален осигурителен институт, че дължи пари: „ Миналата седмица получих писмо от Национален осигурителен институт, в което ме уведомяват, че дължа над 1200 лева, които съм недобросъвестно приела по сметката си преди толкоз години и естествено най-големият проблем и шокиращото нещо тук е, че е начислена ужасно огромна рента, т.е. общата сума се получава над 2000лв. в тази ситуация. Това е все едно да изтеглиш заем, да не знаеш и 5 години да ти се натрупа наказателна рента ”.



Оказва се, че до момента в който взе участие по програмата " Родители в претовареност " Петя няма право да получава обезщетение. Нещо, което тя не е знаела. „ С мен се свързаха още няколко дами, знам най-малко за два идентични случая на моя, подадох тъжба към Национален осигурителен институт с молбата да бъде опростена лихвата. Приемаме, че не сме разбрали програмата, че не би трябвало да получаваме тези спомагателни пари от майчинството, които са ни ги превеждали, само че най-малко лихвата да ни бъде опростена, тъй като ние за този интервал от 5 години или до момента в който сме получавали това майчинство, в моя случай 8 месеца не сме имали безусловно никаква концепция, че това не е било в наше право ”, сподели тя.

Каква е позицията на Национален осигурителен институт?

При завръщане на работа майката попълня заявление-декларация за погашение на парично обезщетение при неизползване на отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст, като едно от заявените събитията в него е, че детето не се отглежда от лице, наето по стратегии за поддръжка на майчинството. Предоставяйки развъждането на детето на разположение, участник в програмата, майката стопира да има право на компенсацията. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР