Майка на мъж, задържан през лятото на 2022 година, който

...
Майка на мъж, задържан през лятото на 2022 година, който
Коментари Харесай

Наркотици или полицейско насилие са причината за смъртта след арест на мъж в Стара Загора

Майка на мъж, арестуван през лятото на 2022 година, който е умрял часове след ареста подава сигнал за вероятно полицейско принуждение. Започнало е и следствие, което обаче твърди, че гибелта е настъпила в резултат на обхванат опиат.
Прочетете още
На 14 юли 2022 година синът на Мария Рашева Господин е арестуван при спецакция против наркоразпространието в Стара Загора. По-късно същия ден полицията уведомява фамилията, че 27-годишният мъж е умрял.

" Става му неприятно в килията и умира. На нас ни споделиха, че е починал в колата за спешна помощ, само че докторът от колата за спешна помощ сподели, че са го изкарали оттова мъртъв ", разкри майката Мария. Съмнения у околните му се появяват, когато схващат, че причина за гибелта е отравяне с наркотични субстанции, които той погълнал в найлоново пликче, преди да го задържат.

" Той беше обичай до неразбираемост. Не споделям, че са го умъртвили съзнателно, само че за мен е значимо да знам истината ", показва майката за Нова. По случая прокуратурата стартира следствие. По-късно то е прекъснато поради липса на закононарушение.

Изготвени са били тройна съдебномедицинска и токсикохимична експертизи, от заключенията на които се открива, че смъртта на Г.Р. е настъпила в следствие от отравяне с наркотични субстанции – метамфетамин и амфетамин.

Разследването е открило още, че по тялото на мъжа е имало следи от охлузвания, само че те били тъй като e оказал опозиция по време на ареста. " Искахме записът да бъде възобновен в София. Отказаха ни. Казаха, че тогава е имало токов удар ", споделя още тя.

И споделя, че през годините синът ѝ е имал проблеми с правораздаването. " Аз не споделям, че е бил ангел, той си е имал неговите тъмни страни. Но той беше добър човек. И щеше да бъде добър татко. Той не можа да види детето си ", показа през сълзи майката.

От прокуратурата обясниха, че са ревизирали версията полицейски побой. От Министерство на вътрешните работи в Стара Загора към този момент отговор няма.

По случая е била осъществена и инспекция от Дирекция „ Вътрешна сигурност “ – Министерство на вътрешните работи, при която е било открито, че полицейските чиновници, взели участие в задържането на Г. Р., не са надвишили пълномощията си.

Подобни следствия са комплицирани, изяснява някогашният прокурор Андрей Янкулов. И напомня, че нееднократно България е била осъждана в Стасбург поради некачествени следствия.

" При взаимно противоречащи се версии някак си напълно естествено е да се даде религия на това, което споделят служителите на реда, които и в множеството случаи са и повече на брой. Когато отнякъде могат да излязат записи на хипотетичния случай, се оказва, че в множеството случаи показанията на полицейските чиновници на дават отговор на действителността`, споделя Янкулов.

Прекратяването на следствието за гибелта на арестанта е доказано и от съда. 
  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР