Мая ЙОВАНОВСКАДепутатите приеха на първо четене по предложение на БСП

...
Мая ЙОВАНОВСКАДепутатите приеха на първо четене по предложение на БСП
Коментари Харесай

Най-голямото зло

Мая ЙОВАНОВСКА
Депутатите одобриха на първо четене по предложение на Българска социалистическа партия минималната работна заплата да стане 850 лв.. Няма потребност от пространни пояснения какъв брой належащо е това за хората с най-ниски приходи тъкмо в този момент, в рецесията. От предходната седмица, когато стана гласуването в Народното събрание, има обаче необичайно оживление в някои " пластове ", даже откровена офанзива против това покачването да се случи. Работодателите са ясни - те постоянно са срещу и искрено посипаха концепцията с катран и я хвърлиха в перата за наставление. Същите те обаче от година реват на умряло поради скъпите енергоизточници и благодариха на Народното събрание за това, че ще получават по-лесно обезщетения за скъпия ток. Дори толкова се бяха превъзбудили, че приканиха бизнеса да понижи цените - искрено самопризнание, че компаниите от дълго време са поставили в цените и скъпия ток.
Доста по-интересна беше реакцията на служебната власт, която се запъна като магаре на мост да внесе съответен на рецесията бюджет за следващата година. А персонално финансовата министърка Росица Велкова се разгласи против повишението на минималната заплата. И ето че, незабавно след решението на Народното събрание, властта излезе с предложение за 770 лв. МРЗ. 
Вярно, че 770 е повече от 710, но ставате смешни. Защото от тези 770 лв. действително след налози и осигуровки остават към 600 лв., до момента в който за най-необходимия най-малко на човек са му нужни най-малко 1320 лв. на месец по сметки на синдикатите.
В публичното пространство в последните дни много се ускори говоренето (някои напряко са на фалцет) на специалисти и пишман разбирачи, които дълбокомислено вършат заключението, че повишението на МРЗ на 850 лв. е надали не най-голямото зло, което може да застигне клетата ни страна. Вчера даже в Тристранния съвет (по-конкретно бизнес и синдикати) стартира наддаването 770 или 850 лв. да е минималната заплата за 2023 година
Последната дума е на Народното събрание. От него зависи да не останат напълно без средства за прекарване хората с най-ниски хонорари. И нека не се мъти нещо измежду избрани депутати в Народното събрание, а да се откри воля на второ четене да гласоподават МРЗ да стане 850 лв.. Тогава кабинетът и бизнесът няма накъде да мърдат.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР