Мая Манолова © Цветелина Белутова 1. Битката за София: Мая

...
Мая Манолова © Цветелина Белутова 1. Битката за София: Мая
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Мая Манолова

© Цветелина Белутова 1. Битката за София: Мая Манолова vs Йорданка Фандъкова

" Гледайте Истанбул, мислете за София " - възторжени и еуфорични постове в този смисъл се появиха във фейсбук в деня на изборите в турския град в края на юни, които бяха извоювани от Екрем Имамоглу - опозиционер на президента Реджеп Ердоган. Асоциацията сред София и Истанбул несъмнено е пресилена, само че е показателна за метода, по който се гледа на изборите в българската столица през октомври. Вече над 10 години тя се ръководи от ГЕРБ, които, с едно малко изключение, държат властта и в страната от 2009 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Евентуална промяна на кмета Йорданка Фандъкова не е единствената заплаха за Борисов на локалните избори през есента. Освен София той може да загуби и Пловдив, където ГЕРБ съобщи ясно, че няма да издига още веднъж настоящия кмет Иван Тотев. Ако и двата града бъдат извоювани от опозицията, това ще сложи под въпрос въздействието на Бойко Борисов върху обитаеми места, в които живеят близо една трета от хората в България. Подробности четете тук.

2. Кой взима летище София

Неочаквано за тези, които имат вяра в силата и категоричността на числата, страната в лицето на Министерство на превоза даде концесията на летище София за идващите 35 години на обединяването сред фонда Meridiam и строителната Strabag. Двете компании ще си партнират в бизнеса в столицата с оператора на летище Мюнхен, като компанията няма присъединяване в обединяването, само че покрива условието на страната да има ангажимент от летищен оператор.

Изненадата във връзка с законите на математиката е провокирана от това, че офертата на френското Airport de Paris, които вземат участие взаимно с досегашния оператор на летище Ataturk в Истанбул TAV остана на втора позиция, макар че даде най-висока оферта за концесионно заплащане към страната и по-силна оферта от спечелилия във връзка с препоръчаните вложения. Победителят пък на процедура е претендентът, предложил трета по мярка цена измежду петте претендента и най-ниска оферта във връзка с вложенията.

3. Българският експорт стартира добре годината, само че позитивните вести може да са краткотрайни

Европейските пазари буксуват, оглеждайте се за други. Това е рекомендацията, отправена към България в последната макроикономическа прогноза на еврокомисията. Комисията сходно на други институции чака закъснение на стопанската система на еврозоната. Но и на главния мотор на растежа в страната ни през последните години - покупките на семействата. Затова и погледите са към пазарите отвън Европейски Съюз като нов евентуален източник за нарастване на приходите и продажбите, а оттова - и на Брутният вътрешен продукт.

Съдейки по данните дотук, очакванията наподобяват оправдани - през първото тримесечие на годината приносът на чистия експорт към растежа на стопанската система се усилва. Продажбите на български артикули в чужбина към май пък са с 9% над равнището от 2018 година Още по тематиката - в този текст.

4. България съвсем несъмнено загуби борбата за завода на Volkswagen, само че натрупа скъп опит за привличането на други планове

" Не губи кураж, идва нов тираж. " С този леко стар слоган на държавната лотария може да се опишат настроенията в държавното управление и измежду представителите на страната и бизнеса, които водят договарянията за мегапроекта на Volkswagen за нов цех за 1.4 милиарда евро в Източна Европа. На финалната права беше предпочетен другият главен претендент - Турция, която стартира извънредни договаряния с немския автомобилен гигант.

Това провокира вълна от реакции, което е разумно: сходна инвестиция притегля вниманието на голям кръг хора. В последните няколко месеца тихата възбуденост към евентуален цех за 1.4 милиарда евро последователно набра мощ и съвещанието на борда на колоса от Волфсбург приличаше на нещо като край на европейското по футбол. Което е добре. Първо, към момента не всичко е изгубено и тукашният преговорен екип продължава да таи очаквания. Но даже и да не излезе победител, този екип и други към тях натрупаха опит, с който занапред може да се борят за нови вложения. Цялата история е тук.

5. Кои са най-хубавите приложения за учене на непознати езици през смарт телефона и какви са техните преимущества и дефекти

Владеенето на повече непознати езици смъква границите при другарство с разнообразни хора. Освен това през днешния ден, когато пътуването е бизнес и занимание на толкоз доста хора, ученето на нови е непрекъснато на дневен ред. Овладяването на език изисква огромна инвестиция на време и доста равнище на самодисциплина и неизменност. Мобилните приложения за учене на езици обаче са добра опция за тези, които желаят бързо да създадат първи стъпки. Малко евентуално е само посредством тях да достигнете равнище на свободно притежаване, само че все пак те могат да са потребни при обогатяване на речниковия ресурс или просто припомняне. " Капитал " избра най-хубавите приложения в тази сфера, като преглежда главните им преимущества и дефекти. Селекцията ще откриете тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР