Мексиканската опозиция избра Xochitl Galvez за кандидат за президент

...
Maverick Мексиканският сенатор Xochitl Galvez ефективно си осигури основната кандидатура
Коментари Харесай

Maverick Мексиканският сенатор Xochitl Galvez ефективно си осигури основната кандидатура на опозицията за президентските избори следващата година, след като получи подкрепата на ключова партия, която изхвърли собствения си съперник.

Успехът на Галвес приближава Мексико една крачка по-близо до перспективата за първа жена президент, като последните проучвания сочат, че доминиращата управляваща партия на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор (AMLO) е склонна да избере жена кандидат, който да го наследи.

Много анализатори смятат Галвес за най-добра позиция да предизвика лявото Движение за национално възстановяване (MORENA) на AMLO. Нейната победа дойде, след като ръководителят на Институционалната революционна партия (PRI), бившите управляващи на Мексико, каза, че PRI ще я подкрепи вместо собствената си надежда Беатрис Паредес.

„Това едва започва“, каза Галвес в X, бивш Twitter, в сряда, когато опозицията публикува резултатите от проучването, показващи, че тя получава повече подкрепа от нейния съперник в PRI. „Никой няма да ни спре.“

Все пак начинът, по който PRI изостави Паредес, придаде блясък на това, което изглеждаше като неизбежна победа за Галвес, одобрена от избирателите, тъй като надпреварата за президентския билет на опозиционния алианс трябваше да приключи с гласуване в неделя.

>

Заобиколен от мрачно изглеждащи партийни колеги, председателят на PRI Алехандро Морено каза на пресконференция, че поради резултатите от изборите партията му вече е напълно зад Галвес. Паредес, сенатор и някогашен лидер на PRI, забележимо отсъстваше.

Дори някои съюзници на Галвес заявиха, че намесата на PRI в надпреварата е малко вероятно да вдъхне доверие в процеса.

Превод: @BeatrizParedes е интелигентна жена с политическа позиция. Неговият талант и капацитет ще бъдат изключително важни за Широкия фронт за Мексико. Признавам вашата щедрост и ангажираност към Мексико, написа Галвес в сряда.

Енергична опозиция

Енергиен комуникатор с непочтително чувство за хумор, Галвес представлява дясноцентристката Партия на националното действие (PAN), дългогодишен съперник и сега съюзник на центристката PRI. Партията на демократичната революция (PRD) по-рано заяви, че подкрепя Галвес.

Тя е широко смятана за претендента, който би могъл да направи най-много, за да отслаби желязната власт, която МОРЕНА има върху националната политика, която обрече PRI, PAN и PRD на поредица от тежки поражения.

Изразявайки подкрепа за бизнеса, въпреки че Лопес Обрадор се противопостави на корпоративната алчност, 60-годишният Галвес може да се похвали с призив, който може да пресече класовите разделения. Подобно на президента, тя също се свързва с по-бедните мексиканци по-добре от много свои връстници.

Откакто се включи в надпреварата през юни, Галвес даде енергия на опозицията.

Прочута със своята жизнерадостност и умела в създаването на публичност, Галвес е изработила представянето си като триумф над трудностите, описвайки как е станала успешен предприемач, след като е израснала в бедно семейство с местни корени.

Като момиче тя продаваше желатин и тамалес, за да помогне на семейството си. Като тийнейджърка е работила като писар в местната служба по граждански вписвания. На 16 тя се премества сама в Мексико Сити и работи като телефонен оператор, докато не спечели стипендия, която й позволи да учи компютърни науки. След това тя основа технологична компания, която, както отбеляза наскоро Лопес Обрадор, спечели държавни поръчки.

МОРЕНА трябва да обяви своя кандидат на 6 септември след национално гласуване. Кметът на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум ръководи неотдавнашни проучвания сред избирателите, подхранвайки очакванията, че може да се изправи срещу Галвес.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР