Материалният свят се разпада, духовният – не! По-малко известното име

...
Материалният свят се разпада, духовният – не! По-малко известното име
Коментари Харесай

Просветеният отец, който се учи от децата на Панчарево

Материалният свят се разпада, духовният – не! По-малко известното име на Богоявление е Просвещение. Това съобщи в изявление за БГНЕС отец Кръстин Апостолов, който служи от година и половина в църквата „ Свети Димитър “ в Панчарево.

„ Първото значение на този празник, чието название идва от корена на думата култура, е да ни просветне пред очите кое е същински значимо в нашия живот, към какво би трябвало да се стремим и от какво би трябвало да се умием с тази светена вода, какво да оставим в нея “, съобщи отец Кръстин.

Отец Кръстин показа, че неговото служение е почнало с водосвет за началото на образователната година. Ръководството на 83 учебно заведение „ Елин Пелин “ в Панчарево, хората от читалище „ Виделина “ и локалната детска градина „ Елица “ с поддръжката на общинската власт приветстват повече деца да се образоват по вяра.

„ В Панчарево имаме един доста прекрасен, въпреки и млад, клуб по християнски полезности взаимно с учебното заведение. Средището е заслуга на всички институции. Голяма наслада е да видя по какъв начин те се включиха в това децата ни да имат и друга опция “, описа отец Кръстин. Той уточни, че по този начин децата ни в действителност схващат какво е скъпото и към какво би трябвало да се стремят, както и защо да не страдат.

Много от децата вземат участие в богослужението, даже някои от тях пеят пред клира. „ Чакат ме пред храма, преди още той да е отворил. Надявам се от ден на ден деца да имат тази наслада и да се допрян до мира, който Бог ни носи посредством днешния празник Богоявление “, сподели отец Кръстин. Докато взимахме това изявление, няколко деца, които си играеха към нас, пристигнаха и го наобиколиха.

Духовникът разкри, че самият той се учи от децата и от техните въпроси. „ Един от най-хубавите въпроси, които съм получавал е: какво се случва с нас и след гибелта. Това ни оказва помощ да разберем какво става след гибелта с нас. Всичко, което се разпада не остава, само че любовта и стремежите ни към Бога, те са тези неща, които ни свързват. Бог няма по какъв начин да се разпадне. Онова, към което мнозина се стремим в материалния свят, то се разпада. И след гибелта стремежът остава, само че го няма обекта, към който се стремим “, сподели отец Кръстин.

Той беседва с децата за вярата. „ Когато говорихме за Богоявление, едно момиченце, което носи името София, загатна, че с цел да бъдем наследници на това Богоявление, ние самите би трябвало да бъдем откровени с Бог. Откровение значи да си кажем нашите секрети, а доста постоянно нашите секрети са нашите грехове. Това ми донесе на мен доста познание. Самият Свети Йоан Кръстител, който прави прав пътя на Господ, споделя: покайте се, тъй като се приближи Царството Господне. Да се разкаем би трябвало да сме откровени, а когато сме откровени може да посрещнем и Божието признание “, съобщи отец Кръстин Апостолов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР